Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Záhada čtyř stínů vyřešena v Opavě

Záhada čtyř stínů vyřešena v Opavě

Čtyři stíny
Autor: Jiří Vala

Ve dnech 20. až 22. března 2019 proběhlo na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě první ze čtyř ústředních kol 16. ročníku Astronomické olympiády. Ve finále zvítězil Jindřich Jelínek z Gymnázia Olomouc-Hejčín. Osm nejlepších účastníků se v červnu utká o pět míst v reprezentaci na Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice.

Sledování stálic Autor: Simona Beerová
Sledování stálic
Autor: Simona Beerová
Celé dobrodružství dvou desítek účastníků finále kategorie AB Astronomické olympiády začalo ve čtvrtek večer. Poté, co se posílili vydatnou večeří v Parkhotelu Opava, se všichni vydali našim speciálním expedičním vozidlem na pustou pláň mezi Kylešovicemi a Chvalíkovicemi. Po nedlouhé cestě potemnělou Opavou dorazili na místo a začalo plnění prvního úkolu. Členem týmu byl i známý znalec všech souhvězdí Marco Souza de Joode, takže správné rozpoznání stálic, mlhovin i proměnného Algolu bylo hračkou.

Návštěva objektu Hauerova 4 (moderní zázemí studijních oborů Multimediální techniky a Audiovizuální tvorba) Autor: Simona Beerová
Návštěva objektu Hauerova 4 (moderní zázemí studijních oborů Multimediální techniky a Audiovizuální tvorba)
Autor: Simona Beerová
Další úkoly následovaly ve čtvrtek dopoledne po noclehu. Finalisté se ocitli na neznámém místě, kde byla pouze jeden metr vysoká svislá tyč, a na Zemi byly vyznačeny čtyři stíny. První v okamžiku, kdy se Slunce nacházelo přesně nad jihem a další po šesti hodinách. Mistři umění sférické astronomie, Radka Křížová a Jindřich Jelínek v mžiku spočetli, že se nacházejí daleko za polárním kruhem – na 82. rovnoběžce. Odtud si soutěžící poradili i s dalšími úkoly – mezihvězdným návštěvníkem Oumuamua, bílým trpaslíkem Sirius B, nestabilními piony i škálovým faktorem.

V rámci doprovodného programu čekala studenty návštěva hvězdárny Ústavu fyziky (WHOO! – White Hole Observatory Opava http://whoo.slu.cz ), projekce filmů v kinosále na Hauerově ulici  a večeře ve fakultním Gastrocentru v areálu na Hradecké ulici.

Vítězové finále

V pátek odpoledne proběhlo za přítomnosti děkanky prof. PhDr. Ireny Korbelářové, Dr. slavnostní vyhlášení výsledků. Všichni finalisté obdrželi diplomy a tašky s drobnými dárky. Nejúspěšnější pak také věcné ceny. Na prvních třech příčkách se umístili:

  1. Jindřich Jelínek, Gymnázium Olomouc-Hejčín
  2. Radka Křížová, Gymnázium J. Heyrovského, Praha
  3. Marco Souza de Joode, Gymnázium Nad Štolou, Praha

Vítězové finále kategorie AB 2019 Autor: Simona Beerová
Vítězové finále kategorie AB 2019
Autor: Simona Beerová

Z kategorie AB se vybírají členové reprezentace České republiky na Mezinárodní olympiádu v astronomii a astrofyzice (IOAA). Osm nejlepších finalistů poměří své síly na červnovém soustředění v Srbsku (ČR), kterého se účastní také řešitelé z Estonska. Tehdy se rozhodne o pěti členech českého týmu, který se letos v srpnu vypraví k maďarskému Balatonu. Český tým se účastní pravidelně od roku 2010 a dosud přivezl 22 medaile, z toho 6 zlatých.

Hlavním partnerem finále je Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě. Účastníci finále a vítězové obdrželi ceny od Hvězdárny a planetária Hradec Králové, Hvězdárny a planetária Brno, Slezské univerzity, Slezského zemského muzea, Magistrátu města Opavy a MŠMT.

O Astronomické olympiádě

Astronomickou olympiádu vyhlašuje Česká astronomická společnost a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ve školním roce 2018/19 probíhá její 16. ročník. V květnu budou následovat ústřední kola zbývajících tří kategorií - CD, EF a GH. Kategorie CD bude mít své ústřední kolo opět na Slezské univerzitě v Opavě. Soutěž je zařazena do Věstníku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v kategorii A.

Více informací o Astronomické olympiádě a její historii, výsledkovou listinu, zadání a vzorová řešení úloh finále naleznete na olympiada.astro.cz.

Poděkování

Ústřední kolo kategorie AB by se neobešlo bez pečlivého organizačního zajištění týmem Filosoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě pod vedením Dr. Tomáše Gráfa. Přípravu a v průběh finále organizačně zabezpečili Mgr. Ing. Svoboda, Bc. Čápová, paní Polášková, Dr. Hladík, Mgr. Petrásek a studentky/studenti Simona Beerová, Berenika Čermáková a Martin Fuzik. Na fotodokumentaci pro potřeby FPF SU se podílelo také CMT (MgA. Mgr. Ondřej Durczak a Bc. Jiří Dobrý).

 Úlohy finále připravili Dr. Tomáš Gráf, Jakub Vošmera, M.Math., Dr. Martin Blaschke, Jiří Vala, Pavel Kůs a Jaromír Mielec a Dr. Jan Kožuško. Zadání recenzovali Dr. Miroslav Randa a doc. Michal Švanda. Porotci finále byli Dr. Tomáš Gráf, Dr.Martin Blaschke, Jakub Vošmera, M.Math, Pavel Kůs a Dr. Jan Kožuško.

Partneři finále

Kontatky a další informace

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Proděkan Filosoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě
Email: tomas.graf@fpf.slu.cz
Tel.: 734 268 124

Dr.-Ing. Jan Kožuško
Předseda Ústřední komise Astronomické olympiády
Email: kozusko@astro.cz
Tel.: 776 200 522

Ing. Jaroslav Froulík
MŠMT, Odbor pro mládež
Email: Jaroslav.Froulik@msmt.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Astronomická olympiáda
[2] Filosoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě
[3] Stránka s informacemi k finále kategorie AB



O autorovi

Jan Kožuško

Jan Kožuško

Narodil se v roce 1981 v Jičíně. O astronomii se zajímá od svých sedmi let. Od roku 1994 je úzce spjat se Štefánikovou hvězdárnou v Praze, kde po absolvování astronomického kroužku a kurzu působil jako demonstrátor a odborný pracovník. Vedl přístrojová praktika astronomického kurzu a sekci pozorovatelů Slunce, připravoval dětské dny a další akce. Do České astronomické společnosti vstoupil v roce 1999. Od roku 2004 je členem ústřední komise Astronomické olympiády a v roce 2010 se stal jejím předsedou.

Štítky: Astronomická olympiáda


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »