Příběh vytlačeného spoluzakladatele Facebooku Eduarda Saverina, který i tak pohádkově zbohatl

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

eduardo-saverin5

Eduardo Saverin, spoluzakladatel Facebooku

0Zobrazit komentáře

Eduardo Saverin – to je ten kluk, kterého ve filmu The Social Network hrál Andrew Garfield, kamarád Marka Zuckerberga, který byl prvním investorem Facebooku a jeho spoluzakladatelem, nikdy ale nebyl příliš vidět. Z Facebooku byl vytlačen rok po jeho založení a dlouho před jeho masivní expanzí. Přesto Saverin ve 37 letech patří k nejmladším miliardářům na světě. Jeho jmění je odhadováno na 9,5 miliardy dolarů.

Facebook se v současnosti po odchodech několika vysoce postavených zaměstnanců opět vrací pod nadvládu Marka Zuckerberga, který má v plánu zásadně proměnit jeho fungování. Analogie se změnami ve firmě spojenými s vytěsněním Saverina je možná poněkud přetažená, přesto se však toto zdá jako příhodný moment odhlédnout ke kariéře člověka, který je s jednou z největších internetových společností navždy spojen a přitom jeho cesta vede výrazně jiným směrem.

Saverin: vytlačený spoluzakladatel Facebooku a miliardář

Saverin pochází z relativně bohaté brazilské rodiny. Když začínal na Harvardu, volnější zákony Brazílie vůči insider tradingu (obchodování s akciemi firmy, o níž má daný člověk neveřejné informace a tedy výhodu v předvídání vývoje hodnoty) mu umožnily rychle vydělat značný obnos investicemi v ropném průmyslu. Hlavně díky tomu se stal prvním Zuckerbergovým partnerem – byl schopný financovat rozjíždějící se firmu. Kromě toho byli po setkání na Harvardu Saverin a Zuckerberg poměrně dobří přátelé a Saverin také působil jako schopný byznysmen.

Právě v době, kdy se Facebook začal výrazněji rozvíjet, se Zuckerberg se Saverinem rozdělili, Zuckerberg byl v Palo Altu a Saverin v New Yorku – Saverin navíc minimálně komunikoval, což způsobovalo problémy s financováním firmy, jeho hlavní tehdejší rolí. Zuckerberg se tedy rozhodl ho z firmy vytlačit výrazným snížením jeho podílu na vlastnictví. Založil proto druhou firmu, která Facebook koupila, a nově přerozdělil vlastnictví tak, že Saverinův podíl se propadl na hodnotu irelevantní pro vliv na vedení.

Eduardo Saverin zároveň tehdy navíc vytvářel sociální startup pro hledání práce Joboozle a reklamy na něj umístil na Facebook bez Zuckerbergova vědomí. I to pravděpodobně přispělo k eskalaci jejich sporu, nicméně klíčové bylo zmíněné přerozdělení a rozředění Saverinových akcií ve firmě, jež Facebook ovládala. Jak k celé situaci došlo, popisuje i známá scéna, přiložená výše, z filmu The Social Network, který o začátcích původně univerzitní sociální sítě vypráví.

Saverin byl ostatně jedním z hlavních zdrojů materiálu pro napsání knihy The Accidental Billionaires autora Bena Mezricha, která byla poté adaptována právě ve filmu The Social Network. Prý se mělo jednat o Saverinův pokus poškodit Zuckerbergův obraz ve společnosti. Po mimosoudním vyrovnání žalob spojených s vytlačením Saverina z Facebooku však sám rodák ze São Paula ukončil kontakt s autorem knihy a téměř také přestal komunikovat s tiskem.

I přes minimální podíl na vlastnictví Facebooku po Zuckerbergově triku s akciemi a prakticky nulové další interakci s firmou se nicméně Saverin stal dolarovým miliardářem, a to díky obrovskému růstu hodnoty Facebooku. Hodnota jím vlastněných akcií sociální sítě byla zveřejněna v roce 2012 a stanovena na více než dvě miliardy dolarů. To bylo navíc poté, co Saverin polovinu ze svých akcií představujících 4 % celého Facebooku prodal.

facebook-2004

Začátky Facebooku v roce 2004

V roce 2009 se Saverin odstěhoval do Singapuru a o dva roky později zrušil své americké občanství. Mnohými byl tento krok kritizován jako záměr vyhnout se placení daní z jeho značného jmění. Saverin tento záměr popírá a říká, že se jednalo o osobní rozhodnutí, přesto však platí, že zrušením amerického občanství na daních ušetřil přibližně 700 milionů dolarů. V Singapuru se stal jedním z nejváženějších a nejvyhledávanějších obyvatel, celebritou s pověstí velice štědrého a častého návštěvníka drahých restaurací a barů, kde, obklopen modelkami a bohatými přáteli, nechával i 50 tisíc dolarů za noc.

Saverin: andělský investor

Obecně se ale Saverin po Facebooku, z něhož i v současnosti pochází většina jeho jmění, stal hlavně „andělským investorem“, který má poměrně daleko k bohémské postavě. Během své dosavadní kariéry investora vložil desítky milionů dolarů do mnoha amerických a jiných startupů. Mezi ty americké patří hlavně Shopsavvy, Qwiki a Jumio, z nichž do každého vložil přes 6,5 milionu dolarů. V roce 2015 pak spolu s dalším investorem a kolegou Rajem Gangulym a v partnerství s The Boston Consulting Group založil investiční firmu B Capital, která je v současnosti jeho hlavním zájmem.

B Capital se podle jeho zakladatelů řídí předpokladem, že inovace může přijít odkudkoliv. Sám Saverin se pak zaměřuje hlavně na na Indii a jihovýchodní Asii, protože tam prý mohou zásadně přispět nedostatečně rozvinutému byznysovému ekosystému. Už v roce 2016 B Capital uzavřel smlouvy za celkem více než 140 milionů dolarů, dosud uskutečnil asi dvacet investic a celkem má jeho první fond do technologického průmyslu vložit 360 milionů dolarů.

facebook-mark-zuckerberg

Přečtěte si takéFacebook zažil bouřlivé týdny a snaží se směřovat do nové budoucnosti. Otěže pevně drží Mark ZuckerbergFacebook zažil bouřlivé týdny a snaží se směřovat do nové budoucnosti. Otěže pevně drží Mark Zuckerberg

Saverinova investiční firma je z hlediska byznysu zajímavá hlavně svým přístupem, kdy zatímco většina fondů začíná u lokálních projektů, B Capital je od začátku mezinárodní. Navíc se specificky zaměřuje na vyhledávání příležitostí v místech, které Silicon Valley z většiny opomíjí, což platí například pro jihovýchodní logistickou firmu Ninja Van. Také vztah B Capital s jeho konzultantským partnerem má být odlišný, než jaké jsou zvyklosti. The Boston Consulting Group je pouze pasivním investorem a konzultaci poskytuje pouze na vyžádání zakladatelů fondu. Po uzavření prvního fondu má B Capital v plánu vytvořit druhý, více než dvakrát větší fond a pokračovat v investicích.

eduardosaverin

Spoluzakladatel Facebooku Eduardo Saverin (vlevo)

Facebook byl nakonec jen malou částí života Eduarda Saverina z hlediska času, který strávil na jeho přímém vývoji. Přesto ale jeho život ovlivnil možná více než téměř cokoliv jiného. V době, kdy se Facebook bude možná výrazně proměňovat poprvé od svého původního rozvoje, se paralelně výrazněji vyvíjí také život jeho spoluzakladatele – jedna z největších technologických společností současnosti mu poskytla obrovské prostředky a on je nyní využívá k dalšímu ovlivňování technologického světa.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym