Jestli občas procházíte pražskou Stromovkou, můžete ji zahlédnout, jak mezi stromy projíždí tramvajovým obratištěm, kde na chvíli zastaví a nabere nové cestující na vyhlídkovou jízdu Prahou. Jinak parkuje ve střešovické vozovně.

Modrá tramvaj T3 Coupé, která byla vyrobena podle návrhu studia Anna Marešová designers, konkrétně od designérů Anny Marešové, Tomáše Chludila a grafického designéra Jiřího Tomana, teď ale dojela ještě dál. Konkrétně do německého Essenu, kde vyhrála „designérského Oscara“ na prestižní mezinárodní soutěži Red Dot Design Award, kterou pořádá německé Design Centrum Nordhein Westfalen již od roku 1955.

Designová tramvaj přitom konkurovala účastníkům z 55 zemí světa. Více než 5500 přihlášených produktů posuzovalo 40 nezávislých odborníků na produktový design z řad profesionálních designérů, profesorů z univerzit z celého světa a novinářů v 48 různých kategoriích, od módy přes nábytek až po elektroniku. Porota udělila tramvaji T3 Coupé ocenění Red Dot Honourable Mention 2019 za mimořádný počin v designu a konstrukci produktu.

Foto: Anna Marešová designers

Tramvaje T3 Coupé jsou přitom inspirované klasickou Tatrou T3, kterou se v Praze pořád můžete svézt. A právě proto i tahle výletní, designová verze vznikla – aby navazovala na tradici.

Modrý old-timer, jak o tramvaji mluví sama Marešová, má ale přece jen oproti klasickým tramvajím něco navíc.

Červené sedačky „vertexky“ dostaly elegantní bílý kabát, v zadní části vagonu si můžete sednou na lavičky a součástí interiéru je i bar, kde vám načepují třeba pivo. Tou největší dominantou jsou ale zaoblená střešní okna, která připomínají další českou legendu, autobus Škoda RTO. Při nástupu si navíc cvaknete svou originální T3 Coupé jízdenku v původním znehodnocovači jízdenek.

Foto: Anna Marešová designers

O tom, že je tramvaj dotažená do posledního detailu, svědčí i to, že řidiči a obsluha vozu jezdí oblečení v unikátních T3 Coupé uniformách od návrháře Česlava Jaroše.

„Jsou to dva splněné sny. První, že jsem mohla navrhnout novou tramvaj, která se skutečně vyrobila a jezdí, a druhý, že se lidem ta tramvaj líbí a funguje. To je pro designéra ta nejlepší zpětná vazba. A takto vnímám i cenu Red Dot,“ popisuje radost Anna Marešová, která už „červenou tečku“ získala už v roce 2016 za designový vibrátor Whoop.de.doo.

Český design na Red Dot Awards boduje pravidelně. Minulý rok si například odnesli cenu designéři Jakub Korouš a Jan Kloss (Botas 66) za nové obaly na kondomy Primeros, v minulých letech značky Škoda Auto (za SUV KodiaqSuperb, Fabia), Ton (křeslo Alba, židle Merano, stůl Leaf) nebo Tescoma.