Plány na obří fúzi německých bank se nezamlouvají Kataru

Sídlo Deutsche Bank

Sídlo Deutsche Bank Zdroj: ctk/ap

Deutsche Bank
Deutsche Bank
3
Fotogalerie

Jednání o spojení německých bank neznepokojuje jen odboráře, ale i část akcionářů. S obavami i odporem na něj podle zdrojů agentury Bloomberg hledí Katar, který drží přes šest procent podílu v Deutsche Bank.

Hlavním zdrojem znepokojení arabských akcionářů jsou údajně obavy z naředění jejich podílu. K tomu by mohlo dojít vydáním dalších akcií Deutsche Bank za účelem kapitálového pokrytí fúze. Katar se navíc podle Bloombergu snaží zajistit více bilaterálních smluv s Německem. Příslib jejich uzavření by prý bral jako podmínku souhlasu s fúzí.

Emirát do německé banky akcionářsky vstoupil před pěti lety, od té doby hodnota jeho investice ztratila zhruba dvě třetiny hodnoty. Commerzbank má rozhodnout během jednoho až dvou týdnů, zda má o spojení s Deutsche Bank usilovat.

Fúzí podniků by podle agentury Reuters vznikla třetí největší banka v Evropě za britskou HSBC a francouzskou BNP Paribas. Jednání o sloučení nicméně znepokojují odboráře, podle nichž by spojení firem mohlo vést k zániku desítek tisíc pracovních míst.

Deutsche Bank a Commerzbank podle Reuters celkově zaměstnávají více než 140 tisíc lidí. Jan Duscheck z odborového svazu Verdi v minulosti varoval, že fúze by mohla vést ke zrušení až 30 tisíc pracovních míst.