Za loňské sucho požadují zemědělci 2 miliardy

blank

Stát proplácí zemědělcům škody způsobené suchem. V první fázi posílali zemědělci žádosti na krmné plodiny. Zemědělský intervenční fond jich v tomto případě přijal zhruba 9600 bezmála za miliardu. Ve druhé fázi chtějí farmáři kompenzace za škody na tržních plodinách, celková suma již přesáhla miliardu korun. Mezi zemědělci panují obavy, že se mohl loňský scénář opakovat.

Na mnoha místech je stále málo podzemní vody. Sucho způsobilo zemědělcům v roce 2018 miliardové škody a stát se nabídl, že jim ztráty vykompenzuje. Ihned po této informaci Státní zemědělský intervenční fond zahltily tisíce žádostí. „Zájem byl enormní. Sucho v roce 2018 postihlo téměř 95 procent našeho území, to znamená, že bylo velké. Dále byl širší výčet plodin, na které bylo možné žádat,“ podotkla mluvčí fondu Vladimíra Nováková.

„Jen při pohledu na mapy lze konstatovat, že frekvence sucha se statisticky významně zvyšuje. Křivka produkce oxidu uhličitého posledních sto padesát let exponenciálně roste, proto lze očekávat, že dále bude růst také teplota. Už nikdo nepochybuje o tom, že se nás změna klimatu týká,“ shrnul v závěru roku Miroslav Trnka z projektu Intersucho, který v zemích střední a jihovýchodní Evropy sleduje zemědělské sucho z měřitelných dat od Českého hydrometeorologického ústavu a od CzechGlobe.

Sucho považuje za závažný problém 80 % Čechů

Osm z deseti lidí v naší zemi očekává zhoršení situace se suchem v příštích 20 letech v případě, že by se stát aktivně nevěnoval řešení. Podle respondentů patří k nejpravděpodobnějším dopadům sucha v příštích 20 letech zvýšení ceny vody a potravin, úbytek vody v potocích, řekách, mokřadech či rybnících, zvýšené množství požárů nebo neúroda.

Téměř 77 procent respondentů si přeje, aby sucho aktivně řešil stát. „Kroky státu v této oblasti podporuje více občanů než například řešení nízkých platů,“ řekl sociolog a spoluautor výzkumu Tomáš Chabada. O výsledcích průzkumu informovali loni v září vědci z katedry environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Scroll to Top