CZK/€ 25.325 -0,02%

CZK/$ 23.768 -0,06%

CZK/£ 29.660 +0,03%

CZK/CHF 26.043 -0,08%

26. 03. 2019

0 komentářů

Nálady obrat k lepšímu zatím nevěstí

 

Po pátečních žalostných výsledcích PMI za Německo, který se v průmyslu propadl na šest a půl leté minimum, si trhy mohly spravit náladu o něco příznivějším vývojem Ifa.

Loading



 

To dopadlo lépe než minule, a to jak z pohledu hodnocení současnosti, tak i očekávání 9 000 německých firem. Na první pohled tak vidíme kontrast mezi PMI a čísly Ifa, nicméně až tak dramaticky rozdílnou informaci nám podávat nemusejí, když se podíváme o něco více do hloubky.

Stačí přitom jen pohled na průmysl, jehož výsledky dopadly špatně i včera. Zvlášť pak index očekávání průmyslových firem se propadl až na úroveň, kterou trhy viděly naposledy na konci roku 2012, kdy německá ekonomika prožívala krátkou recesi. Vzhledem k nejistotám a rizikům, ať už v podobě potenciálního čínského zpomalení nebo dnes již zcela neuchopitelného brexitu. Celkový výsledek Ifa tak zachránil především obchod a služby, kde se optimismus firem odrazil ode dna.

Z pohledu české ekonomiky je ovšem reprezentativní především situace v německém průmyslu, který je nejvýznamnějším odběratelem českých firem fungujících jako subdodavatelé. A v tomto směru tedy „lepší než očekávaný“ celkový výsledek až tak nepotěší.

Nervozita je už cítit i v české ekonomice. Viditelná je změna nálady v průmyslu, kde se na horizontu tří měsíců čeká další pokles tempa výroby. Horší je i naladění obchodníků i poskytovatelů služeb. Pouze ve stavebnictví se tentokrát nálada opět zlepšila a přiblížila se nedávným maximům.

REKLAMA

Firmy ve stavebnictví stále věří v další svižný růst výstavby, i když nepochybně vnímají, jak potenciálně nejisté mohou být investice veřejného sektoru vzhledem k výraznému tlaku na zvyšování sociálních výdajů státu. Mezi spotřebiteli se začínají objevovat obavy z jejich budoucí finanční situace a z nezaměstnanosti. Je zřejmé, že i domácnosti začínají brát na vědomí zprávy o zpomalení růstu v Evropě a potenciálních hrozbách současné konjunktury.

Jde samozřejmě pouze jen o tzv. měkká data, nicméně v tuto chvíli vypovídají o současné situaci asi mnohem více než tři měsíce staré výsledky HDP. Nejsou na druhou stranu nijak dramaticky špatné, takže věštit z nich recesi nedává v tuhle chvíli smysl. Zvýšenou ostražitost si však rozhodně zaslouží.

Petr Dufek, ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Dotace pro průmysl: Německý tah a česká reakce

Německá vláda nedávno oznámila, že bude podporovat místní průmyslové podniky, chce tak reagovat na vysoké ceny elektřiny. Tato rozhodnutí mohou mít významné důsledky nejen v Německu, ale i v celé Evropě, včetně České republiky. Jedná se o krok, který reaguje na podobné iniciativy v USA a zdůrazňuje […]

Text: Filip Kučera

22. 03. 2024

Evropské akcie jsou historicky rekordně levné vůči těm americkým

Evropské akcie jsou teď v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. Brány jsou přitom v potaz všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě (viz graf […]

Text: Redakce

Foto: Pixabay

02. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *