Příprava na technickou kontrolu není jedinou starostí o vůz!

Uvažujte o nákupu nového vozu a zatím jste se pouze vozili auty někoho jiného? Pak byste měli určitě vědět, že takovéto pohodlí vás s vlastním autem jen tak nečeká. Budete mít totiž mnohem větší porci starostí. A není se čemu divit. Auto se, stejně jako i mnohé další přístroje a věci, neobejde bez pravidelného servisu. Co všechno je zapotřebí? Hned několik důležitých úkonů. My se zkusíme na ty nejdůležitější zaměřit v tomto článku.

Technický stav vozu

Každý automobil musí projít ve dvouletém intervalu státní technickou kontrolou. Tady se technici zaměří prakticky na veškeré součásti brzdné soustavy, světla, vypouštění emisí a jiné záležitosti. Počítejte jednak s investicí za samotou technickou kontrolu a jednak také s finančními prostředky za případné opravy vašeho auta. V každém případě je dobré mít ve voze i povolené autodoplňky, mezi něž se řadí autokoberce, některé druhy polepů a jiné záležitosti.

Platba povinného ručení a havarijního pojištění

Povinné ručení je pojistka, která k automobilu nebo jinému motorovému vozidlu zkrátka a jednoduše patří. Hradí se z ní škoda na majetku nebo zdraví osob, které jsou účastníky a nikoli viníky dopravní nehody. Platit můžete jak základní zákonnou podobu povinného ručení, která se liší dle automobilu či vlastností vlastníka, nebo další připojištění navíc. Tradičně se řeší připojištění čelního skla nebo střetu se zvěří.

Ostatní úkony

Není jich málo. Jen z těch opravdu nezbytných připomínáme přezouvání pneumatik aut. Na zimní období potřebujete zimní pneu a na léto letní. Sada letních pneumatik se může pohybovat cenově klidně i kolem 5000 korun a výše. Nezbytností jsou i pravidelné výměny oleje, olejového a palivového filtru či jiných součástí vozů. Zapomenout nelze ani na doplňky, jako jsou třeba vany do kufru, a mnohé jiné věci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *