„Zástupci města, ve kterém žiji, za mnou přišli, jestli bych vytvořila šperky pro slavný pár, který město navštíví. Chtěli mu věnovat výjimečný dárek. Když mi řekli, že dar je pro vévodu a vévodkyni z Cambridge, byla jsem v šoku,“ popsala Věra McCulloughová (41), která pochází z Chomutova. Vdala se ale do severoirského města Ballymena a právě tam vyrobila skvosty pro slavný pár z britské královské rodiny, které ji proslavily po celé Británii.

Na výrobu exkluzivních skvostů měla přitom pouhých šest dní, a aby prestižní zakázku stihla, musela na zhotovení brože pro Kate a manžetových knoflíčků pro Williama pracovat dnem i nocí. „Na brož jsem použila granát a na knoflíčky alexandrit. Do stříbra jsem zasadila měsíční kameny. Cenu vám neprozradím, ale město na zakázce rozhodně nešetřilo,“ řekla zlatnice.

U samotného předání být ale paní McCulloughová nemohla kvůli protokolu. Byla ale šťastná, když na fotografiích viděla nadšený výraz půvabné vévodkyně z Cambridge. „Mé šperky si zařadili do osobních darů. Hlídám fotografie v novinách, zda se s nimi někde objeví. Pro mě je to pocta, že královský pár bude nosit něco, co stvořily ruce holky z Chomutova,“ dodala Věra.

Poté, co se zpráva o špercích pro slavný pár objevila v irských novinách, zakázky se Věře jen hrnou. „Setkala jsem se i s požadavkem, abych zhotovila kopii šperků, které jsem vyrobila pro Williama a Kate. To jsem ale samozřejmě odmítla, tyto skvosty zůstanou jedinečné,“ prozradila zlatnice Blesku.

Mimochodem nejdražší šperk, který zatím Věra vytvořila, byl prsten v přepočtu za sedm milionů korun pro přítelkyni nejmenovaného známého fotbalisty. Měl v sobě zasazený velký modrý diamant a menší drahokamy okolo. Klenot nesměl být focen a svoji identitu kvůli obavám o vlastní bezpečnost nechtěl zveřejnit ani zadavatel.

Kdo je Věra McCulloughová?
Dětství prožila v Chomutově na sídlišti Březenecká, kde stále žije její rodina. Odmala ráda kreslila a po základní škole se v Turnově vyučila zlatnicí. Pak odjela do Londýna, kde pracovala jako restaurátorka šperků. Poznala tam manžela Davida (45), kterého následovala do Severního Irska. Mají spolu dceru Catherine Rose (8).

VIDEO: Princezna Charlotte a princ George si hrají s balónky

Video
Video se připravuje ...

Princezna Charlotte a princ George si hrají s balónky youtube

Fotogalerie
46 fotografií