Samohýl Škoda Team vstupuje do českého šampionátu

Na prahu nové sezóny míří do českého rallyšampionátu další silný hráč.

Spojením sil společností SAMOHÝL MOTOR a.s., VANČÍK Motorsport s.r.o. a MOL Česká republika, s.r.o. dochází ke vzniku nového týmu, který se představí na úvodním podniku letošní sezony, Kowax Valašské rally ValMez, pod názvem SAMOHÝL ŠKODA Team. Tento tým pak bude v mistrovství České republiky ve dvoudenních soutěžích reprezentovat dvojice posádek Miroslav Jakeš – Petr Machů a Martin Březík – Marek Omelka, obě startující s vozy ŠKODA Fabia R5.

Za přípravu obou vozů Škoda Fabia R5, které v loňské sezoně absolvovaly své první tři, resp. čtyři závody, nese hlavní tíhu odpovědnosti firma Vančík Motorsport. Za ní se před startem mistrovské sezony vyjádřil Jaroslav Vančík: „V první řadě bych chtěl poděkovat všem našim partnerům za důvěru, kterou se budeme snažit oplatit co nejlepšími výsledky na soutěžních tratích. Domácí mistrovství má rok od roku větší úroveň a jen málokterá země na světě se může pochlubit tak kvalitním šampionátem. Na startu úvodního podniku se představí téměř tři desítky vozů těch nejvyšší kategorií R5, WRC a S2000 v čele s mistrem světa Janem Kopeckým. Uspět v tak nabité konkurenci vyžaduje mít za sebou silné partnery. Proto mám velkou radost, že do projektu startů v MČR s námi nově vstupuje společnost SAMOHÝL MOTOR. Nadále pak spoléháme na podporu společnosti MOL Česká republika, s níž jsme začali vzájemnou spolupráci již v loňském roce. Fanouškům se však nechceme prezentovat pouze samotným závoděním, v týmovém zázemí servisní zóny se budeme znovu těšit na ty vůbec nejmladší fanoušky rally s pokračováním projektu Rally dětem.“

Obě týmové posádky se zúčastní kompletního sedmidílného seriálu Autoklub mistrovství České republiky v rally. V případě potřeb testování či zájmů sponzorů se nevylučují ani případné starty ve sprintových podnicích. Tým navíc bude pracovat na zajištění účasti v některé ze zahraniční soutěži v rámci mistrovství Evropy v druhé polovině roku.

Po vynikajícím výkonu na loňské Barum rally, v níž je v cíli dělily jen tři desetiny sekundy od hvězdného Daniho Sorda, se musí počítat především s dvojicí Jakeš – Machů. „I přes obrovskou konkurenci, která se letos schází v našem mistráku, si nemůžeme klást malé cíle. Chceme atakovat pódiová umístění a pevně věřím, že se nám tato očekávání podaří naplnit. Ostatně už na loňských dvou mistrovských soutěžích s Fabií R5 jsme ukázali dostatečnou rychlost. Rozpis i celkovou spolupráci s Petrem se nám podařilo během naší loňské premiérové sezony podstatně zdokonalit, auto budeme mít také špičkové připravené a na tom všem chceme letos stavět,“ říká Mirek Jakeš.

Na nadcházející sezonu se těší i druhý jezdec týmu. „Vzhledem ke konkurenci a našim pořád ještě menším zkušenostem s vozy kategorie R5 si musíme klást realističtější cíle. I tak ale věřím, že se budeme pohybovat někde v první desítce českého šampionátu, s dalšími najetými kilometry pak postupně zrychlovat. Kromě dvoudenních soutěží máme v plánu se představit fanouškům i na domácích sprintech, Kopné a ve Vsetíně. A také my pojedeme jako Mirek na pneumatikách Hankook,“ doplňuje informace Martin Březík, mistr ČR v kategorii produkčních vozů z let 2015 a 2017.

Spolupráce mezi společnostmi Vančík Motorsport a MOL Česká republika vznikla v loňském roce, čímž MOL oficiálně vstoupila do nového byznysu závodních paliv v České republice. Produkt MOL Racing Fuel Hi5 obstál v této výzvě na výbornou a přispěl k loňským úspěchům obou posádek. MOL Česká republika tak potvrdila i roli společnosti, která nevyužívá motoristický sport jen jako reklamní médium, ale na úspěších svých zákazníků z řad závodních týmů se přímo podílí svými špičkovými závodními palivy. „Prostředí české rally je velice specifické a prosadit se v něm bez delší tradice v motorsportu není jednoduché. Partnerství se společností Vančík Motorsport je přirozenou součástí naší mise, ve které chceme být co nejblíže našim zákazníkům, naslouchat potřebám trhu i posouvat vývoj našich produktů vpřed. Věříme, že i v letošním roce dosáhneme na tomto poli mnohých úspěchů,“ uvádí Josef Sládek, ředitel velkoobchodu společnosti MOL Česká republika. V českém petrolejářském průmyslu patří MOL Česká republika mezi vedoucí společnosti, provozuje více než 300 vlastních čerpacích stanic pod značkami MOL a Pap Oil a ve velkoobchodním prodeji patří mezi TOP 3 dodavatele motorových paliv a největšího dovozce pohonných hmot do České republiky.

Značka „Samohýl“ je pro obyvatele Zlínska i širokého okolí motoristickým pojmem již více než čtyři desítky let. Firmu zakládal v sedmdesátých letech minulého století pan Alois Samohýl, na jeho práci i vášeň pro sběratelství veteránů navázal i jeho syn Ladislav (v rodinné sbírce je přes 300 historických vozů a 150 motorek!). Nyní, již pod vedením Martina Samohýla, vstupuje společnost SAMOHÝL MOTOR a.s. i do rallysportu.

„Martin Samohýl, jakožto úspěšný jezdec autokrosových závodů, se snaží podporovat sport a doslova vše, co alespoň trochu voní benzínem. I z tohoto důvodu se naše společnost rozhodla pro podporu a sponzoring týmu Vančík Motorsport,“ říká Lenka Bořutová, marketingová manažerka společnosti SAMOHÝL MOTOR a.s. „Naše společnost se řadí mezi nejvýznamnější firmy s dlouholetou tradicí ve Zlínském a Olomouckém kraji. Kromě samotného prodeje značek Volkswagen, Audi a ŠKODA v obchodních provozovnách ve Zlíně, Olomouci a Vsetíně nabízí také široké spektrum doplňkových služeb – poskytování spotřebitelských úvěrů či pojištění, prodej příslušenství a náhradních dílů. Společnost se aktivně podílí i na kulturním dění ve Zlínském a Olomouckém kraji, kde je nedílnou součástí eventů jako je například Czech Drive, Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež nebo Garden Food Festival. Partnerstvím s Vančík Motorsport pak chceme oslovit také příznivce rallysportu, který má v České republice obrovskou fanouškovskou základnu.“

Kowax Valašská rally Valmez 2019 odstartuje v pátek 29. března v 17.00 na náměstí ve Valašském Meziříčí. Obě posádky ŠKODA SAMOHÝL Teamu Mirek Jakeš – Petr Machů (st. číslo 9) a Martin Březík – Marek Omelka (st. číslo 22) se těší na podporu fanoušků během celé rally, na tratích rychlostních zkoušek i v servisní zóně.

https://www.facebook.com/samohylskodateam/
https://www.instagram.com/samohylskodateam/
www.samohylskodateam.cz

Komentářů celkem: 2
26. 3. 2019 11:191
0 0
Touto cestou děkuji všem zainteresovaným za vznik týmu, kterému přeji co nejlepší výsledky, nejlépe vždy vítězství
26. 3. 2019 11:492
0 1
tady v téhle sestavě vidím na všech stranách jenom samá pozitiva smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!