Tenisová nereprezentace přichází nevhod. Co vy na to?
Ilustrační foto
Sport

Litvínov - Petra Kvitová a Karolína Plíšková nebudou hrát za Česko v boji o udržení mezi světovou elitou Fed Cupu proti Kanadě.

Smutná zpráva pro tenisové fanoušky. Přímo ohrožuje minimálně nejbližší budoucnost Pálova týmu, kterému se obě hráčky osobně omluvily, pravděpodobně kvůli nabitému programu.

Ve světovém žebříčku aktuálně druhá Petra a sedmá Karolína, která se tenisové abecedě učila i pod vedením litvínovské trenérky Zuzany Rolenčíkové, mají na neúčast nezpochybnitelné právo. Nicméně v tomhle případě platí: jsou chvíle, kdy by se reprezentovat mělo.

Ne povinně, jako před rokem 1989, kdy v nejnabitějším období sezóny, tedy v čase grandslamových turnajů v Paříži a ve Wimbledonu, se museli tenisté účastnit i mistrovství republiky (v letech 1970 a 1971 se hrálo v Litvínově). Ale jsou chvíle, kdy je tak nějak záhodno přijet a pomoci. I lidé by to ocenili.

Vyhrát či postoupit se může. Spadnout, sestoupit a zemřít se nesmí!

Tenis je individuální sport. S postupujícím věkem a narůstající únavou, fyzickou i psychickou, si hráčky a hráči víc a víc uvědomují, že energie je jen jedna. Poznávají její cenu a snaží se s ní šetřit ve prospěch zbytku své kariéry. Zejména, když v ní třeba chybí vítězství v grandslamovém turnaji (Plíšková, která se navíc potřebuje v žebříčku posunout výš), postup na post světové jedničky (Kvitová, která měla k postu číslo 1 už několikrát blízko – naposledy nyní), či obojí (Berdych, kterému hrozí vypadnutí ze světové stovky).

Shodou okolností všichni tři jmenovaní odvedli pro český tenis hrozně moc. Tolik, že to nikdy nikdo nemůže zpochybnit. Reprezentovali hodně a ochotně. Zároveň si přes výsledky ve Fed Cupu či Davis Cupu oprávněně získali velmi slušnou domácí reputaci. A také něco vydělali. Doba, kdy se hrálo z lásky k vlasti je díky úsilí pana Černoška pryč. Teď měly obě ženy další příležitost republice, týmu a jejím fandům něco vrátit. Tuhle zdá se nevyužijí. Škoda. Proti Kanadě s aktuální největší žebříčkovou raketou Andreescuovou (24., skočila o šestatřicet míst!) to budou mít osiřelé Siniaková (42.), Vondroušová (59.) a spol. těžké. A to ještě nevíme, zda se zrovna v Prostějově 20. a 21. dubna neprobere k životu drahně dlouho skomírající talent někdejší top hráčky Eugenie Bouchardové (nyní 72.).

Po ukončení reprezentačních kariér Strýcové a Šafářové se už v únoru proti Rumunsku ukázalo, že absence nejlepších jsou nejen důležité, ale mohou být pro výsledek i rozhodující. Ani nepřeberná zásobárna talentů českého ženského tenisu není bezedná a všechny mezery nejsou zacelitelné…

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru