26. března 2019 09:00

Kde se bere strach z očkování? Vědci se zaměřili na šíření antiočkovací hysterie na Facebooku

Kde se berou informace o očkování a autismu na Facebooku? A kdo je šíří? 

Nekorektní vtip

Češi jsou proslavení svým černým smyslem pro humor, což dokládá i anekdota na téma očkování. „Neočkujte všechny děti. Očkujte jen ty, které si chcete nechat.“ Zní to možná drsně a cynicky, ale základ je, jak už to u anekdot bývá, reálný.

Očkování zachránilo miliony životů. Proto je zvláštní rozmáhající se informační mem o tom, kterak je očkování nebezpečné a že způsobuje autismus. Vědci se na toto téma zaměřili a výsledky zveřejnili v odborné studii, kterou publikoval časopis Vaccine. Samotná historie očkování má za sebou celou řadu bizarností, včetně záměrného "nakažení" lidí, kteří následně fungovali jako chodící vakcíny.

Očkování: studie, která není

Obvyklý mýtus odpůrců očkování je, že „odborné studie tvrdí, že vakcíny MMR (očkování chránící proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám pozn. autora) podporují vznik autismu“. Ovšem stačí se zeptat, které studie to jsou a argumenty dojdou.

Studie byla jedna, napsal jí Andrew Wakefield a následně se ukázalo, že byl nejen ve střetu zájmů, ale i usvědčen z podvodu. Následně byla jeho studie, publikovaná v roce 1998, stažena. Přesto lež začala žít vlastním životem. Ne nadarmo se říká, že lež oběhne svět dříve, než si pravda stačí obout boty. Zatímco Wakefield provedl malou případovou studií na 12 dětech, velká metastudie pracující s 14 700 000 dětmi následně ukázala, že spojitost mezi autismem a očkováním neexistuje.

Dezinformace z Facebooku

Wakefieldova studie se stala virtuálně šířícím se argumentem, jejíž platnost už dál nikdo následně nezkoumal. Psali to na Facebooku, tak to musí být pravda. Aktuální studie týkající se šíření antiočkovací hysterie, na kterou odkazuje server The Verge, uvádí: „Dezinformace, které o očkovacích látkách na Facebooku znásobují obavy z autismu, zahrnují čtyři hlavní témata: nedůvěru ve vědu a vládní agentury; strach z bezpečnostních rizik; přesvědčení o teoriích spiknutí a podpoře alternativních léčebných postupů. Výzkumníci také zjistili, že stejné příběhy a videa z antiočkovacích skupin mají tendenci kolovat mezi lidmi, kteří jsou proti vakcínám.“

Takže vlastně se jedná o pozitivní zpětnou vazbu. Někdo sdílí nepravdivou, ale jemu blízkou informaci mezi svými facebookovými přáteli a tím ji dál a dál dostává do povědomí společnosti a vytváří kolem ní auru pravdy. Lze jen těžko vyčítat matkám strach o své potomky. To, co vyčítat lze, je šíření neověřených zpráv a radikalizaci společnosti na základě neověřeného mýtu.

Očkovací fake news

Zkoumání obsahu jednotlivých facebookových profilů s protiočkovacím obsahem poskytl cenný vhled do sociální charakteristiky jednotlivých profilů a na to, jak se tito jedinci spojují mezi sebou. Followeři z celého světa, kteří jsou proti očkování, spojují sociální média, což naznačuje, že je třeba, aby kliničtí lékaři a výzkumní pracovníci zesílili snahu v boji proti šíření dezinformací o očkovacích látkách na sociálních médiích či webech zaměřených spíše na širokou než odbornou veřejnost.

Jsou to hlavně ženy, které rozhodují o očkování svých dětí. Mediální gramotnost nebo informování o dosažených výsledcích může být účinným prostředkem pro intervenci ve prospěch pochopení užitečnosti očkování.

Ze závěru studie vyplývá, že je nutno informace zveřejňovat nejen v odborných časopisech, které laická veřejnost nesleduje, či respektovaných mediích, ale zejména na sociálních sítích. Podle některých diskuzí to vypadá, jako kdyby největší odborníci na spalničky a vakcíny nebyli ve výzkumných střediscích, ale, v nepříliš velké nadsázce napsáno, na mimibazaru.

Vědcům se podařilo prokázat, že „dírou“, odkud se šíří zkreslené zprávy dál do společnosti, jsou právě sociální média s Facebookem v čele, kterým odborné publikace nemohou konkurovat. Z výše napsaného vyplývá, že odborná veřejnost by měla napnout své síly, jenže ne každý má čas, trpělivost a dostatek morální integrity na to, aby poslouchal, jak má „vymytý mozek“ nebo že pracuje v „žoldu farmaceutické lobby proti zdraví dětí“. Odborní redaktoři popularizující vědecké poznatky jsou s podobným přístupem konfrontováni v podstatě denně, zejména, odkazuje-li na jejich články některá ze sociálních sítí..

Zajímavá je poslední věta studie s názvem It’s not all about autism: The emerging landscape of anti-vaccination sentiment on Facebook: „Tento výzkum neobdržel žádný specifický grant z fondů financování ve veřejném, komerčním nebo neziskovém sektoru.“ To se o výše zmíněném doktoru Wakefieldovi říci nedá, jelikož si zaplatil patent na diagnostikování Crohnovy nemoci pomocí RNA detekce viru spalniček (tady je ona spojovací linka s očkováním). Na patentu uvedl svou soukromou adresu, nikoliv, jak bývá v podobných případech běžné, adresu svého výzkumného pracoviště.

Začali jsme nekorektním vtipem, skončeme nekorektním vtipem. „Přijde matka s nemocným dítětem k doktorovi a říká, že si všechno přečetla na Facebooku a jen potřebuje svou diagnózu potvrdit od jiného zdroje. Lékař nezaváhá a odkáže ji na YouTube.

Text: Topi Pigula

Topi Pigula

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom