John Amaechi – basketbal  Americký basketbalista John Amaechi, který si v průběhu kariéry zahrál například v Clevelandu, Organdu, Utahu, Houstonu či v řeckém Panathinaikosu, se stal v roce 2007 prvním hráčem z NBA, který se veřejně přiznal ke své homosexualitě. „Chtěl jsem jenom říct, že homosexuálové nevypadají jako Jack z filmu Will a Grace, že jsme sice jiní, ale že jsme užiteční a jsme tady,“ řekl Amaechi.
 Seimone Augustus – basketbal  Trojnásobná zlatá olympijská vítězka Seimone Augustus se přiznala ke své homosexualitě, když oznámila zasnoubení s přítelkyní LaTayou Varner. „Jsem natolik šťastná, že už mi vůbec nevadí, co si kdo o mně myslí,“ prohlásila tehdejší hráčka celku Minnesota Lynx, která v Evropě působila například v dresu Dynama Kursk.
 Megan Rapinoe – fotbal  Členka  zlatého amerického fotbalového týmu  z londýnské olympiády prozradila svou sexuální orientaci, když odtajnila vážnou známost s australskou fotbalistkou. „Lidé asi tušili, že jsem lesba, protože si žiji svůj život. Myslím, že by člověk měl být hrdý na to, kým je,“ uvedla Megan Rapinoe.
 Glenn Burke – baseball  Někdejší hráč Los Angeles a Oaklandu byl v sedmdesátých letech minulého století prvním basebalistou z NBL, který otevřeně mluvil o své homosexuální orientaci. „Chtěl jsem jen prolomil zažité stereotypy a myslím, že to fungovalo,“ vysvětlil, proč veřejně přiznal, že je gay. Jeho profesionální kariéra trvala necelé tři roky, pak se jeho život valil už jen z kopce. Propadl drogám, nějaký čas strávil ve vězení a v roce 1995 zemřel na AIDS. Bylo mu 42 let.
8
Fotogalerie

Gay, nebo lesba? Homosexuální sportovci už svou orientaci (dávno) netají

Byly doby, kdy se o tom nemluvilo. Homosexualita byla společenské tabu a platilo to i pro sport. Dnes už je všechno jinak.

Stejně jako kdekoli jinde, i na sportovních kolbištích zápolí lidé, kterým se líbí příslušníci stejného pohlaví. Když se před lety oficiálně přiznal k homosexualitě americký basketbalista Jason Collins, novináři psali, že je prvním hráčem z NBA, který to vyslovil nahlas. Není to pravda.

V následujících osmi kapitolách najdete sportovce, kteří svou sexuální orientaci veřejně přiznali už dříve. Mezi nimi je i Collinsův předchůdce z NBA.

Pokračování 2 / 9

Lisa Raymondová – tenis

Lisa Raymond.jpg

Medailistka z olympiády v Londýně, kde vybojovala bronz ve smíšené čtyřhře, se pohybovala na dvorcích od roku 1993 a ještě před pár lety - to už jí bylo přes čtyřicet let - patřila do páté desítky světového žebříčku mezi deblistkami. Ze čtyřhry má šest grandslamových titulů, z toho tři z US Open. Raymondová se nikdy netajila tím, že měla vztah se svou tenisovou kolegyní Rennae Stubbsovou.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 9

John Amaechi – basketbal

John Amaechi.jpg

Americký basketbalista John Amaechi, který si v průběhu kariéry zahrál například v Clevelandu, Organdu, Utahu, Houstonu či v řeckém Panathinaikosu, se stal v roce 2007 prvním hráčem z NBA, který se veřejně přiznal ke své homosexualitě. „Chtěl jsem jenom říct, že homosexuálové nevypadají jako Jack z filmu Will a Grace, že jsme sice jiní, ale že jsme užiteční a jsme tady,“ řekl Amaechi.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 9

Seimone Augustus – basketbal

Seymone Augustus.jpg

Trojnásobná zlatá olympijská vítězka Seimone Augustus se přiznala ke své homosexualitě, když oznámila zasnoubení s přítelkyní LaTayou Varner. „Jsem natolik šťastná, že už mi vůbec nevadí, co si kdo o mně myslí,“ prohlásila tehdejší hráčka celku Minnesota Lynx, která v Evropě působila například v dresu Dynama Kursk.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 9

Megan Rapinoe – fotbal

Megan Rapinoe.jpg

Členka zlatého amerického fotbalového týmu z londýnské olympiády prozradila svou sexuální orientaci, když odtajnila vážnou známost s australskou fotbalistkou. „Lidé asi tušili, že jsem lesba, protože si žiji svůj život. Myslím, že by člověk měl být hrdý na to, kým je,“ uvedla Megan Rapinoe.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 9

Glenn Burke – baseball

Glenn Burke.jpg

Někdejší hráč Los Angeles a Oaklandu byl v sedmdesátých letech minulého století prvním basebalistou z NBL, který otevřeně mluvil o své homosexuální orientaci. „Chtěl jsem jen prolomit zažité stereotypy a myslím, že to fungovalo,“ vysvětlil, proč veřejně přiznal, že je gay.

Jeho profesionální kariéra trvala necelé tři roky, pak se jeho život valil už jen z kopce. Propadl drogám, nějaký čas strávil ve vězení a v roce 1995 zemřel na AIDS. Bylo mu 42 let.

Pokračování 7 / 9

Billie Jean King – tenis

Billie Jean King.jpg

Jedna z nejlepších tenistek všech dob vyhrála dvanáct grandslamových titulů ve dvouhře, šestnáct v ženské čtyřhře a dalších jedenáct ve smíšené. Když byla vdaná za Larryho Kinga, přišlo se na to, že má vztah se ženou. V roce 2009 jí americký prezident Barrack Obama udělil medaili za to, že se angažuje za práva žen.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 9

Martina Navrátilová – tenis

Martina Navrátilová.jpg

Jestliže je Billie Jean Kingová tenisovou legendou, pak je Češka Martina Navrátilová superlegendou. Vyhrála osmnáct grandslamových titulů ve dvouhře, jednatřicet ve čtyřhře a k tomu ještě deset v mixu.

V roce 1981 emigrovala z Československa do Spojených států a reprezentovala zemi, která jí dala nové občanství. Navrátilová se aktivně zapojuje do kampaní za práva homosexuálů.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 9 / 9

Sheryl Swoopes – basketbal

Sheryl Swoopes.jpg

Říká se jí „ženský Michael Jordan.“ Sheryl Swoopes je trojnásobnou zlatou olympijskou medailistkou a čtyřikrát vyhrála i nejcennější trofej v WNBA.

Svoji homosexualitu odhalila v roce 2005. „Nejsem žádná hrdinka, ale už jsem unavená z toho, jak musím stále předstírat, že jsem někým, kým ve skutečnosti vůbec nejsem,“ vysvětlila, proč zveřejnila pravdu o své sexuální orientaci.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud