Ke squashi ho ve čtyřech letech přivedl otec s kamarádem. „Od té doby už to jede,“ říká Marek Koutník ze Žatce
Mistrovství republiky 2019 squash zápas druhého kola s Davidem Zemanem (vlevo). Foto: Archiv Marek Koutník
Louny

Žatec - Devatenáctiletého Marka Koutníka ze Žatce ke squashi ve čtyřech letech přivedl otec s kamarádem. Tehdy nejspíš netušil, že se jeho syn dostane až na Mistrovství České republiky a squashi se bude věnovat na závodní úrovni.

Marek dosáhl úspěchu již ve svém prvním turnaji, který odehrál v roce 2008 v kategorii do jedenácti let – zde obsadil druhé místo. V roce 2010 se pak poprvé dostal na Mistrovství České republiky ve squashi, kde v kategorii do jedenácti let, vyhrál první místo. MČR se pak znovu zúčastnil ještě několikrát, přičemž v roce 2014 skončil na 5. místě v kategorii do patnácti let, o dva roky později pak na 3. místě v kategorii do sedmnácti let.

Na posledním mistrovství, které se konalo 7. - 10. března 2019, skončil na 12. místě v kategorii pro dospělé. Této kategorii se zúčastnil již třetím rokem, přičemž letošní výsledek je jeho nejlepším. V prvním kole zde vyhrál nad klubovým kolegou Michalem Jirkou 3:2 na sety. Celý turnaj se odehrál na skleněném kurtu v Galerii Harfa, který je stavěn pouze při příležitosti MČR.

2603sportovec2

Marek Koutník (vlevo) při zápase prvního kola Mistrovství republiky 2019 ve squashi s Michalem Jirkou (vpravo). Foto: Archiv Marek Koutník

V posledních letech se Marek začal vedle squashe, také naplno věnovat tenisu, ve kterém se, stejně jako ve squashi, těší mnoha úspěchům. Mezi ty nejčerstvější patří druhé místo v žateckém přeboru z roku 2018, kde ho ve finálovém zápase porazil Kryštof Jánošík. V tenisu se pak, kromě hraní turnajů, věnuje jejich organizaci, stal se tiskovým mluvčím tenisového klubu v Žatci, a také trénuje několik klientů.

„Letos jde sport stranou, v první řadě se chci soustředit na maturitu, ta se pro mě teď stala prioritou,“ říká Marek, kterého již za několik týdnů čeká první, písemná, část maturit.

„Škola mi během studia vyšla vždy stoprocentně vstříc, mohl jsem tak kombinovat školu se sportem. Díky tomu jsem mohl například trénovat i klienty v Praze,“ řekl Marek, který by se chtěl tímto způsobem vedení Obchodní akademie v Žatci odvděčit. Po úspěšném ukončení střední školy by se rád přestěhoval do Prahy, kde doufá studovat Fakultu tělovýchovy a sportu Univerzity Karlovy, obor Tělovýchova a sport se zaměřením na vzdělání. Současně by rád využil kontaktů, které získal v průběhu let působení ve squashi, začal trénovat mladé talenty a pomáhal jim v jejich rozvoji.

(Andrea Řepková)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru