Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.03.2019 17:18:43

Summary: Apple představil nové služby; Wirecard si oddychl

EVROPA:

Wirecard


Úterý přineslo poměrně zásadní oznámení v kauze Wirecard a podvodů v účetnictví. Právnická firma Rajah & Tann (jejíž předběžné závěry citoval Financial Times) nakonec nenašla žádné pochybení, které by směrovalo až k vedení společnosti do Mnichova. Právníci sice nevyloučili podvody v prošetřované singapurské pobočce, nicméně tyto prý neměly materiální dopad na výsledky celé společnosti.

Akcie Wirecard dle očekávání reagují s nadšením a rostou o 25 %.

USA:

Apple


Ikonický výrobce telefonů včera s velkou pompou představil nové služby, které budou přístupné majitelům jeho chytrých zařízení. Okamžitě přístupné budou Apple News, které za 10 dolarů měsíčně zpřístupní širokou paletu magazínů a deníků. V létě bude následovat kreditní karta Apple Card (virtuální i fyzická ve spolupráci s Goldman Sachs a Mastercard), kterou v rámci již existující aplikace Wallet doplní šikovný přehled o útratách. Na podzim pak dorazí ještě Apple Arcade, jenž za prozatím neznámý měsíční poplatek otevře hráčům velkou videoherní knihovnu. Doplní jej vysoce očekávaná televize Apple TV, která nabídne nejdřív obsah třetích stran a postupně i vlastní originální program, avšak cenu za tuto službu prozatím neznáme.

Jakkoliv lákavé se tyto aplikace zdají, pro akcionáře je důležité hlavně to, jak se projeví ve výsledovce Apple. Tady už nadšení trochu chladne. Tržby Apple v roce 2018 dosáhly 266 mld. USD, z čehož 60 % tvoří prodeje iPhone (cca 165 mld. USD) a jen 15 % příjem ze segmentu Služeb (cca 40 mld. USD). Materiální dopad oznámených služeb na výsledky Apple je právě z důvodu velikosti společnosti v této chvíli v podstatě minimální. Nepomáhá ani fakt, že přesnou cenu známe jen u Apple News. Apple TV, která vyvolala před oznámením největší zájem, bude v době uvedení čelit konkurenci z mnoha stran, jelikož tou dobou bude na trhu možná až 7 podobných produktů. Netflix, jenž na trhu figuroval sám několik let, generuje v tržbách 16 mld. USD ročně (6 % tržeb Apple). Apple News bude spíše marginální položka, to samé platí pro Apple Card. Nadšenci sice ukážou na popularitu Apple Pay, avšak je nutno připomenout, že v tomto případě se jedná o založení a využívání kreditní karty, což v některých regionech (např. i ČR), není úplně populární produkt. Nejzajímavěji se tak nakonec jeví Apple Arcade, který bude v podzimu spuštěn až v 150 zemích a jenž by dle odhadů Goldman Sachs mohl zvednout čistý zisk na akcii v roce 2020 o 8 %.

Náš názor je, že se pozornost investorů nyní opět vrátí ke zpomalujícím prodejům iPhonů, jako klíčového produktu společnosti. Jedním dechem však chválíme Apple, že se aktivně snaží rozvíjet segment služeb, jenž operuje s dvojnásobnou hrubou marží proti fyzickým produktům (60 % vs 30 %) a zároveň jeho rychlý růst (1Q19 +20 % yoy) alespoň částečně kompenzuje problematické telefony. Zároveň se nám zdá, že se těmito kroky Apple přibližuje společnostem jako Amazon, Tencent nebo Alibaba, které se vertikálně diverzifikují napříč všemi odnožemi zábavního průmyslu. Osobně však prozatím držíme přílišný entusiasmus na uzdě.

Akcie Apple si přihazují 1,5 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

18.02.2019Summary: Zákaz krátkých pozic na titulu Wirecard Patria (Patria Finance)
01.02.2019Summary: Obvinění potápějí akcie Wirecard Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688