Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.03.2019 18:34:15

Hubbertova křivka a nejednoznačný postoj Američanů k energetickému boomu

M. King Hubbert byl významným geologem, který po většinu své kariéry pracoval pro společnost Shell. V sedmdesátých letech se hodně mluvilo o „Hubbertově křivce“, o které hovořil ve své analýze z roku 1956. Ta s pozoruhodnou přesností předpověděla, že americká těžba ropy dosáhne svého vrcholu kolem roku 1970. Pokud ale někdo bral tuto křivku za bernou minci i nadále, musel si v posledních letech projít šokem, píše na stránkách The Conversable Economist ekonom Tim Taylor.

Následující graf porovnává vývoj americké těžby ropy s Hubbertovou křivkou v roku 1956. Křivka po dlouhou dobu poměrně přesně odpovídá reálnému vývoji, ovšem ten se od ní v posledních letech dramaticky odtrhl. Nyní Spojené státy dokonce těží více ropy než země jako Saúdská Arábie či Rusko.



Taylor tvrdí, že Američané mají k popsanému vývoji nejednoznačný postoj. Na jednu stranu rádi řídí auta a létají letadly a těžební sektor poskytuje zaměstnání řadě lidí. Na stranu druhou panují obavy z dopadu fosilních paliv na životní prostředí. Taylor v této souvislosti poukazuje na následující graf, který říká, jak se vyvíjí spotřeba energie na jednotku produktu v USA, EU a zemích OECD bez USA:



Vyšší energetickou náročnost americké ekonomiky Taylor vysvětluje částečně tím, že jde o rozsáhlou zemi, což sebou nese vyšší dopravní náklady. Svou roli ale hraje i fakt, že v Evropě jsou se spotřebou energií často spojeny vysoké daně, a to tuto spotřebu tlumí. Celkově pak ekonom hodnotí dopad boomu v americké energetice pozitivně. Poukazuje zejména na to, že snižuje obchodní deficity, vytváří pracovní místa a celkově zvyšuje ekonomickou aktivitu.

V neposlední řadě dochází spolu s těžbou ropy i k boomu v těžbě a používání zemního plynu. Ten nahrazuje uhlí, což přispívá ke snižování emisí oxidu uhličitého. Jak ukazuje následující graf, tyto emise jsou v USA „za poslední čtvrt století v podstatě beze změny“. V Evropě je situace podobná, emise naopak prudce rostou v zemích jako Čína a Indie:



Zdroj: The Conversable Economist

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 16:44  ČEZ: Absence odvodů z nadměrných tržeb, návrh dividendy - Odhady výsledků Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688