Dorostenci Hradce, Liberce a Vítkovic vyhlíží mistrovství. AZ srovnal

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

ELIOD Extraliga dorostu už zná trojici finalistů, kteří se střetnou na závěrečném turnaji v Ostravě. Mistrovský Hradec Králové posunul k postupu autor hattricku Matyáš Budina, následně Vítkovice nezaváhaly proti oblíbeným Pardubicím. Trojku uzavřel Liberec, který spasila stíhací jízda a čtrnáctiletý brankář Štěpán Vopravil v samostatných nájezdech. Sérii Kometa – Havířov rozhodne třetí zápas.

Budina poslal hattrickem Hradec do Ostravy

Přestože Hradec Králové do vyřazovacích bojů nevstoupil jako obhájce až tak přesvědčivě a Sparta ho hodně potrápila, s indiány si v repríze loňského finále poradil ve dvou zápasech a může se začít chystat na závěrečný turnaj v Ostravě.

První slovo si vzal na konci úvodní třetiny Jakub Šiler, který jako jediný prostřelil brankáře Mountfieldu Jakuba Tichého. Od druhé části však začal řádit Matyáš Budina, jenž nejprve proměnil trestné střílení a pak se dvakrát prosadil ve vlastním oslabení, takže řídil výhru a dokonal hattrick. Mountfield může nadále pomýšlet na obhajobu titulu!

Martin Štohanzl (asistent trenéra Hradce Králové): „Nejprve bych chtěl týmu pogratulovat za celou sérii. K prvnímu zápasu jsme přistoupili hodně zodpovědně už od první minuty, kdy se nám povedlo vstřelit gól. Hráli jsme trpělivě a vyvarovali se vyloučení, výsledek 5:1 hovoří za vše. Plzeň ale byla těžkým soupeřem a byť jsme ji několikrát porazili, měli jsme z ní velký respekt, protože hrají aktivní hokej. Rozhodně to pro nás byla jedna z nejtěžších sérií, co pamatujeme. Ve druhém utkání na nás trochu dolehla nervozita. Byli jsme několikrát zbytečně vyloučení, ale to asi k věku hráčů patří, že neumějí emoce úplně ukrotit. Paradoxně jsme si ale právě oslabeními pomohli, protože jsme v nich vstřelili rozhodující branky. Za to patří týmu velké poděkování.“

Petr Vojan (trenér Plzně): „Prohra mě hodně mrzí, protože jsme tady předvedli úplně jiný výkon než u nás doma. Troufnu si říct, že jsme byli jasně lepší, bohužel jsme dojeli na to, co v celé sezoně. A to je neproměňování šancí. Soupeře jsme přehráli, ale paradoxně rozhodly dvě naše přesilovky, ve kterých jsme dostali góly, a trestné střílení. Soupeř měl za zápas tři šance, a všechny proměnil, my bohužel ne. Rozhodla efektivita. Celou sérii bych zhodnotil tak, že jsme si probendili první zápas, ten jsme doma hrubě nezvládli. Do Hradce už jsme jeli s nožem na krku. Série na dva zápasy je rychlá a je mi líto, že jsme vypadli, protože za dnešní zápas jsme si zasloužili ještě ten třetí dostat, aby se rozhodlo v něm. Ale bohužel. Přejeme soupeři hodně štěstí na republice, protože má výborné mužstvo a výborné individuality, které tu sérii rozhodly. A to včetně gólmana, který nám dovolil jeden gól v každém zápase, a to za celou sezonu. Není to náhoda, myslím, že Hradec má výborné mužstvo. Trošku jiné než měl loni, ale tak to v mládežnickém hokeji je. Přeju mu hodně štěstí a uvidíme, kam se dostane.“

MOUNTFIELD HK – HC ŠKODA PLZEŇ 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 27. Budina (TS), 41. Budina (Beneš, Havlíček), 56. Budina (Slafkovský) – 18. Šiler (Marcel, D. Soukup).
Rozhodčí:
Horáček – Kreuzer, Polonyi.
Vyloučení:
 5:3.
Bez využití.
V oslabení:
2:0.
Střely na branku:
23:36 (11:16, 7:11, 5:9).
Konečný stav série:
2:0.

Ridera otvírá brány svého svatostánku

Stejně jako Mountfield, i Vítkovice už se mohou chystat na finálový turnaj, který hostí na domácí půdě. Ve druhém utkání totiž potvrdily proti Dynamu stoprocentní bilanci v sezoně a ve třetí třetině si zajistily postup.

Jako první se prosadil Petr Kubíček proti Darku Bartošákovi, který už potom žádný puk za svá záda nepustil. V prostřední třetině srovnal Jan Schauer, už po dvaceti vteřinách závěrečného dějství dokonal obrat Alex Kotásek, jenž si pak připsal ještě jeden zásah. Do prázdné brány završil duel Samuel Rajčan.

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC DYNAMO PARDUBICE 4:1 (0:1, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 22. Schauer (Brada), 41. Kotásek (Machů, Bystroň), 45. Kotásek (Petr), 60. Rajčan (Kotásek) – 12. Kubíček (Herčík, Formánek)
Rozhodčí:
Obadal – Blažek, Kučera.
Vyloučení:
3:5.
Využití:
2:0.
Střely na branku:
43.28 (15:11, 10:6, 18:11).
Konečný stav série:
2:0.

Čtrnáctiletý Vopravil hrdinou Liberce

Rytíři jako jeden ze dvou nejlepších celků po dlouhodobé části končí v semifinále, ve kterém nestačili na Liberec, a to i kvůli ztrátě třígólového náskoku.

V Kladně se na gól čekalo do 23. minuty, kdy otevřel skóre utkání domácí kapitán Jiří Ticháček, na něhož navázali v přesilových hrách během čtyř minut po polovině základní hrací doby ještě Ondřej Hrabík a Adam Sojka. Jenže ve třetí části skórovali Tygři Jakub Šedivý, Tomáš Trunda a pak srovnal David Putz!

Za stavu 3:3 se šlo až do nájezdů, v nichž Lukáše France vystřídal Štěpán Vopravil. Tento krok se hostům dokonale vyplatil, protože čtrnáctiletý gólman ani jednou ze tří možností neinkasoval. Vítěznou branku vstřelil Šedivý.

Zároveň už je jisté, že Liberec v sobotním semifinále narazí na domácí Vítkovice.

Richard Lobo (trenér Liberce): „Bylo to vyrovnané utkání. V první třetině jsme působili trochu nervózním dojmem, ve druhé části jsme zase udělali zbytečné, až hloupé fauly a soupeř nás za ně po zásluze potrestal. A třetí třetina? Klobouk dolů před kluky, nic nezabalili, naopak zabrali a vyrovnali nepříznivý stav. Prodloužení bylo dramatické s šancemi na obou stranách. Nájezdy byly z naší strany výborné. Nemám ani moc co říct, je to fantazie. Ve čtvrtek zregenerujeme a v pátek odjedeme směr Vítkovice na mistrovství republiky, kde uděláme všechno pro to, abychom se nevrátili s prázdnou!“

RYTÍŘI KLADNO – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 3:4 po nájezdech (0:0, 3:0, 0:3 – 0:0)

Branky a nahrávky: 23. Ticháček (Kouba), 32. Hrabík (Koštoval, Sojka), 36. Sojka (Hrabík) – 43. Šedivý (Gajda), 49. Trunda (Tůma, Hujer), 50. Putz (Masař, Duschka), rozh. nájezd Šedivý.
Rozhodčí:
Kostourek – Ondráček, Hnát.
Vyloučení:
4:5.
Využití:
2:1.
Střely na branku:
46:46 (11:12, 16:12, 17:15 – 2:7).
Konečný stav série: 0:2.

AZ srovnal, rozhodne se ve středu!

Pouze sérii Kometa – Havířov rozhodne třetí a poslední možné utkání. První vzájemný duel rozhodlo Brno v prodloužení, tentokrát šli hráči AZ cestou jisté výhry. Rozhodující bitva se uskuteční na jihu Moravy ve středu od 18 hodin.

Havířov si v čele se dvěma góly Martina Pavlačky vytvořil do 23. minuty třígólové vedení, které se ukázalo jako rozhodující, jelikož Kometa potom jenom marně doháněla. Pod důležitou výhrou se bodově podepsal Jan Moškoř (1+3).

Marek Moskal (trenér Komety): „Říkali jsme klukům, že se nedá vyhrávat všechno. Rozhodla první třetina, kdy jsme nevstoupili do utkání dobře a dostali jsme tři branky, což je hodně, navíc na domácím ledě. Druhá třetina od nás byla lepší, ale taková ztráta se těžce obrací. V poslední části jsme to chtěli dotáhnout, ale bohužel se tam stala nějaká chybička, soupeř opět odskočil a bylo po zápase.“

HC KOMETA BRNO – AZ RESIDOMO HAVÍŘOV 3:6 (1:3, 2:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 3. Kos (Sedláček), 25. Otava (Němec), 37. Brabenec (Fajmon) – 2. Pavlačka (Moškoř, Becher), 3. Kolat (Szturc), 12. Pavlačka (Moškoř), 23. Horváth (Kolat, Szturc), 49. Moškoř (Kubíček), 52. Becher (Moškoř, Pavlačka)
Rozhodčí:
Blaha – Čelechovský, Pospíšil.
Vyloučení:
4:3, navíc Otava (Kometa) 10 minut.
Využití:
0:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku:
33:36 (8:14, 14:11, 11:11).
Stav série:
1:1.

Další program semifinále A a B

Středa 27. března – 3. zápas:
18:00 HC Kometa Brno – AZ RESIDOMO Havířov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz