Dosud největší retrospektivu Káji Saudka otevírá Tančící dům

Dosud největší retrospektivu Káji Saudka otevírá Tančící dům 

Přes 300 děl, fotografie i osobní předměty proslulého výtvarníka Káji Saudka vystavuje Galerie Tančící dům. Expozice s podtitulem Od aut po ženy představuje tematický i časový průřez tvorbou „krále českého komiksu“. Nechybí filmové plakáty, grafiky, neznámé olejomalby či replika umělcova ateliéru.

Výstava Kája Saudek: Od aut po ženy se rozprostírá po třech patrech Tančícího domu. „V přízemí návštěvníci najdou komiksové obrázky a reprodukce grafik. Za závěsem na ně čeká replika ateliéru laděného do nadčasové šedé barvy, která byla pro Káju typická,“ uvedla při zahájení umělcova dcera a kurátorka výstavy Berenika Saudková. „O patro níž jsou umístěny filmové plakáty, práce pro televizi a reklama. A úplně nejníž se nachází to nejlepší z erotiky,“ dodala.

Replika umělcova ateliéru. Foto archiv Galerie Tančící dům

V expozici jsou k vidění práce ze všech aktivních období autora – kresby z padesátých let i některé z posledních děl, která vznikla okolo roku 2005. Nechybí věhlasné plakáty k filmům Barbarella (1968), Kdo chce zabít Jessii? (1966) nebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970). Z osobních předmětů si návštěvníci kromě soukromých fotografií můžou prohlédnout i torzo Saudkova skútru z období 60. let.

Z výstavy Kája Saudek: Od aut po ženy. Foto archiv Galerie Tančící dům

Celé jedno patro autoři výstavy zasvětili erotické a pornografické tvorbě. Zájemci zde najdou třeba provokativní kresbu s názvem Deutsche Mädels nebo obrovskou krabičku zápalek, kterou Saudek doplnil o obrázek mužského přirození. „Poslední patro je trochu hardcore, prohlédnout si ho můžou jen lidé starší 18 let. Erotika se ale v Kájově díle objevuje všude, výjimkou jsou jen díla, na kterých spolupracoval s Jaroslavem Foglarem,“ objasnila Saudková.

Soukromé fotografie Káji Saudka. Foto archiv Galerie Tančící dům

Kája Saudek se do povědomí veřejnosti zapsal až známými kresbami pro film Miloše Macourka Kdo chce zabít Jessii?. Jeho umělecký styl se vyznačuje pevnou, dynamickou linkou, americkým způsobem kresby a svérázným humorem. Kromě práce pro film či televizní seriály autor ilustroval i řadu knih a časopisů, které jsou na výstavě také k vidění. Bratr slavného fotografa Jana Saudka zemřel v červnu 2015 po více než devíti letech v kómatu.

Výstava je otevřena do 29. září 2019 každý den mezi 9. a 20. hodinou.

Foto archiv Galerie Tančící dům

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Tančící dům

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!