Konzervativec Rees-Mogg: Dohoda je lepší než setrvání v EU

27.03.2019
Euroskop, čtk

Před britskými poslanci nyní zjevně stojí volba mezi brexitovou „dohodou (premiérky Theresy) Mayové“ a „žádným brexitem“, přičemž dohoda rozhodně není horší než setrvání Británie v Evropské unii. Tak v úterý komentoval situaci kolem brexitu euroskeptický konzervativec Jacob Rees-Mogg, jehož poslanecká skupina European Research Group (ERG) se dosud stavěla jasně proti navrhované „rozvodové“ dohodě s EU. Naopak stejný dokument ostře kritizoval zástupce severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která je pro vládu Mayové klíčovým spojencem v parlamentu.

„Pokud dohoda projde, ztratíme právo vystoupit z EU. Pokud pro ni zvedneme ruku, necháme své právo odejít napospas vrtochům a diktátu EU. Tohle není brexit,“ napsal mluvčí DUP pro brexit Sammy Wilson na webu deníku The Daily Telegraph.

Wilson ve svém komentáři naznačuje, že unionisté by preferovali i roční odklad brexitu před „vězením dohody o vystoupení“, protože „bychom alespoň mohli promlouvat do záležitostí, které by se nás v této době týkaly“. Premiérce a ostatním poslancům Wilson vzkazuje, že „se nenecháme zastrašováním přinutit k podpoře toxické dohody“.

Unionistická strana jazýčkem na vahách

Ačkoli má DUP v dolní komoře britského parlamentu jen deset křesel, premiérka se na ni ve snaze získat hlasy pro brexitovou dohodu výrazně zaměřuje, neboť jde o stranu, která umožňuje konzervativcům menšinově vládnout. Úsilí Mayové zatím podle všeho není úspěšné, ačkoli novináři v reakci na vyjádření Wilsona podotýkají, že tento poslanec v rámci DUP patří k těm radikálnějším pokud jde o brexit a pravděpodobně nemluví za celou stranu.

Na podpoře DUP podle zpráv z posledních dní také závisí, zda přístup k brexitové dohodě změní nejtvrdší euroskeptici v Konzervativní straně. Zmíněný Rees-Mogg je jednou z jejich hlavních tváří a dlouho navrhované podmínky brexitu odmítal, protože zahrnutá „irská pojistka“ by podle něj rozdělila Spojené království a udělala z něj „otrocký stát“.

Přijetí brexitové dohody je pro Reese-Mogga optimální střední cestou

Poslední vyjádření lídra ERG ale naznačují, že schválení dohody by pro něj bylo stravitelné, mimo jiné proto, že možnost odchodu z EU bez dohody již vidí jako velmi obtížnou. „Je tato dohoda horší než setrvání (v Unii)? Rozhodně ne. Když ji přijmeme, budeme z právního hlediska venku z Unie. (…) Být mimo Unii je velmi důležité. Obnovuje to naši nezávislost,“ uvedl ve svém pravidelném příspěvku na serveru conservativehome.com.

Britská média zároveň mohutně spekulují o tom, že podporu brexitové dohodě by mohla Mayová zajistit slibem svého brzkého odchodu z premiérské funkce. Někteří novináři očekávají, že vývoj by v tomto směru mohlo přinést středeční setkání s nevládními konzervativními poslanci, které je naplánováno na 18:00 SEČ.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek