Lamborghini by chtělo vrátit manuální převodovku! Problém je ve Volkswagenu

Koncern Volkswagen bohužel nemá ve svých skladech pořádnou manuální převodovku a vývoj nové by stál jmění.
lamborghini_murcielago_324-1100x618.jpg Zdroj: Lamborghini

Manažeři Lamborghini jsou v posledních týdnech docela mluvní. Hlavní technický ředitel společnosti Maurizio Reggiani nedávno potvrdil, že se Lamborghini pokusí zachovat vidlicový dvanáctiválec co nejdéle a zároveň hovořil o možném vzniku finální verze Aventadoru. Generální ředitel značky Stefano Domenicali mezitím říkal, že továrna zvažuje výrobu dalšího SUV.

Domenicali v rozhovoru pro americký magazín MotorTrend navíc řekl, že je v současnosti příliš drahé nabízet supersportovní auta s manuální převodovkou. Přestože by italská značka ráda nabídla svým zákazníkům řidičský zážitek s manuálem, zkrátka nemůže. Koncern Volkswagen totiž nedisponuje vhodnou převodovkou.

Poslední manuální převodovka v Lamborghini se objevila v menším desetiválcovém modelu Gallardo, který sdílel komponenty s levnějším Audi R8. Vážně by se ale Lamborghini nevyplatilo vyvinout zbrusu novou převodovku? Pojďme spočítat teoretickou matematiku.

Kdyby Lamborghini zákazníkům nabídlo limitovanou edici Aventadoru s manuálem v počtu 200 kusů, přičemž by si za každý naúčtovalo dalších 25 000 amerických dolarů, vydělalo by 5 milionů amerických dolarů navíc. Tak velká částka by ale prý pokryla vývoj odpovídající odolné převodovky jen částečně.

Koncern Volkswagen už delší dobu nevyrábí dostatečně odolné manuální převodovky a jejich nový vývoj by stál velké množství peněz. Lamborghini si navíc myslí, že technicky pokročilé supersporty jako Aventador a Huracán fungují nejlépe se sedmistupňovou automatickou převodovkou.

27.3.2019 9:00| autor: Lukáš Volšický | zdroj: motortrend.com

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist