27.03.2019 09:45

Mezinárodní festival divadelních škol Setkání/Encounter se blíží

Již za několik dní začnou do Brna přijíždět soubory z divadelních škol z celého světa se svými inscenacemi. V době od 2. do 6. 4. se představí dvanáct škol na několika brněnských divadelních scénách jako je Divadlo Husa na provázku, HaDivadlo, Divadlo na Orlí a Studio Marta.

V tomto ročníku festival navštíví školy ze Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, Chorvatska, Bulharska, Ruska, Lotyšska, či Filipín. Nebude chybět ani představení pražské DAMU a domácí  JAMU.

Celý festival bude zahájen v úterý 2. 4. na Moravském náměstí v Brně, kde bude postavena Open Air Stage. Kromě Zahajovacího ceremoniálu a účinkování kapel z řad studentů JAMU zde proběhne i sólové vystoupení slovenské zpěvačky Katarzie  a brněnské kapely Acute Dose.

V Kabinetu Múz probíhá až do 6. 4. výstava fotografií z minulých let festivalu SETKÁNÍ/ENCOUNTER. Výstava byla zahájena v pondělí 11. 3. vernisáží, kde promluvila koordinátorka festivalu Mgr. Júlia Pecková, děkan DF JAMU doc. Mgr. Petr Francán a ředitel festivalu doc. MgA. Michal Zetel, Ph.D. Dále zde vystoupil první ročník muzikálového herectví a byl představen festivalový spot a ambasador festivalu Boleslav Polívka. Program vernisáže byl také obohacen výstupem ze strany umělecké sekce (Hana Zahradníčková - režisérka festivalu, Soňa Mucinová - dramaturgyně festivalu), který reflektuje téma festivalu SETKÁNÍ Léčí / Regenerate with ENCOUNTER.

Festival SETKÁNÍ/ENCOUNTER se prezentoval široké veřejnosti 26. 3. na tiskové konferenci, která se konala v Divadle na Orlí. Pod moderátorským vedením Pavla Uhříka, budoucího koordinátora 30. ročníku festivalu, zde odpovídali na otázky ředitel festivalu, děkan DF JAMU, současná koordinátorka a vedoucí sekce Porota, soubory a hosté, Sylvie Vojtová.

Ředitel festivalu doc. MgA. Michal Zetel, Ph.D. mluvil o jeho prvním ročníku festivalu z pozice ředitele a dal divákům tip na představení She only came to use the phone od Akademie dramatických umění z chorvatského Záhřebu. Děkan DF JAMU doc. Mgr. Petr Francán se vyjádřil k festivalu jako k celku, který je tvořen jednotlivými představeními.

http://www.encounter.cz/

Autor článku: Lucie Ošmerová