V pardubických školkách pro hendikepované děti začíná být těsno

27. březen 2019 05:10

V Pardubicích chybí místa pro hendikepované předškoláky. Ukazuje se, že stávající kapacity speciálních školek nestačí a tak rodiče takto znevýhodněných předškoláků volají po dalších volných místech.

Nedostatek volných míst aktuálně trápí i ředitelku integrační školky Lentilka v pardubických Polabinách Gabrielu Bělkovou. „Rozhodně za nás jsou kapacity nedostačující, nyní máme asi 18 přihlášek dětí s nějakým zdravotním znevýhodněním, hodně to jsou děti s poruchami autistického spektra, a jelikož jsme v loňském roce přibírali 25 nových dětí, tak v současné době mám jen šest míst.“

Zůstanou děti doma?

Ne všem uchazečům tak bude moct speciální školka pro 50 dětí vyjít vstříc. Bělková tvrdí, že dětí s různými zdravotními hendikepy přibývá, jenže kapacity speciálních školek na to nejsou dělané. Některým dětem tak hrozí, že budou muset zůstat doma. „Když ty děti necháte do čtyř nebo pěti let doma, tak ztrácíte to nejdůležitější období, které děti potřebují,“ dodává Bělková.

Magistrát slíbil, že vytvoří deset dalších míst. Od září budou k dispozici ve speciální školce Artura Krause na Dukle, potvrdil náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký (ČSSD): „Rozhodli jsme se tam s velmi drobnými investicemi otevřít o jednu třídu navíc, takže celková kapacita by nebyla deset, ale dvacet dětí. Myslím, že pro příští rok by to mělo stačit.“         

Město spočítalo náklady na zhruba 300 tisíc korun včetně nového vybavení a nábytku. Podle Rychteckého by nová třída měla sloužit hlavně dětem, kterým míra zdravotního hendikepu brání začlenit se mezi zdravé předškoláky.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související