Sexualita Freddieho Mercuryho je tabu, čínská kina cenzurují Bohemian Rhapsody

ČTK ČTK
27. 3. 2019 11:00
V Číně se v kinech promítá cenzurovaná verze úspěšného oscarového filmu Bohemian Rhapsody. Informovala o tom agentura AP, podle níž se ale tamním návštěvníkům kin nelíbí, že ze snímku, který je vyprávěním o životě zemřelého frontmana skupiny Queen Freddieho Mercuryho, jsou vynechány zmínky o jeho sexualitě.
Trailer k filmu. | Video: 20th Century Fox / CinemArt

Čínské filmové publikum si stěžuje, že scény, v nichž Mercury odhaluje, že "není normální" a že má AIDS, byly vystřižené nebo náhle ztlumené. Mimo jiné chybí rovněž polibek Mercuryho s jeho dlouholetým partnerem Jimem Huttonem.

Zatímco obsah týkající se osob patřících do menšinových sexuálních skupin (LGBT) je v Číně obecně méně tabu než jiná témata, jež čínské úřady považují za citlivá, zmínky o vztazích mezi osobami stejného pohlaví jsou v mainstreamových médiích stále prakticky nepřítomné, poznamenala AP.

Když čínský web Mango TV v lednu přímo přenášel udílení cen americké filmové akademie, v titulcích provázejících proslov herce Ramiho Maleka, který ztvárnil Mercuryho, se objevil výraz "zvláštní skupina", zatímco Malek použil slova "gay".

Film Bohemian Rhapsody získal při letošním udílení cen americké Akademie filmových umění a věd za rok 2018 nejvíce Oscarů - čtyři. Oceněn byl za herecký výkon v hlavní roli, za střih, za zvuk a za zvukové efekty.

Video: Asistent Freddieho Mercuryho v DVTV

Byla to úžasná léta, pracoval jsem pro něj 24 hodin 7 dní v týdnu. Na Bohemian Rhapsody jsem se podílel od začátku a byl jsem u většiny natáčení | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy