Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Díky Krpálkovi byl boom v judu obrovský, konkurence je ale veliká, hodnotí Ježek

Od loňského léta probíhá dvouletý cyklus olympijské kvalifikace judistů na Hry do Tokia. O účast pod pěti kruhy bojují také čeští judisté, které v pátek čeká Grand Prix v Tbilisi. O judo je v Česku zájem i mezi dětmi, velké popularizace se tento sport dočkal především díky zlaté olympijské medaili Lukáše Krpálka. Jaké jsou šance českých judistů, vysvětlil v rozhovoru trojnásobný účastník olympijských her Jaromír Ježek, který je nyní asistentem reprezentačního kouče Petra Laciny. Od pátku do neděle můžete sledovat Grand Prix na ČT sport a webu ctsport.cz 

Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK/AP

Jaromír Ježek vybojoval tři velké bronzové medaile a nyní po skončení aktivní sportovní kariéry předává své zkušenosti dalším generacím českých judistů. Sezona je letos pro reprezentanty velmi nabitá.

Reprezentace se účastní grandslamů, velkých cen, nelze opomenout také evropský pohár. V létě proběhne mistrovství Evropy i mistrovství světa, které se bude konat v japonském Tokiu. Tedy v zemi, která judo světu dala, a kde za rok proběhnou letní Hry pod pěti kruhy. Naplno  běží i olympijská kvalifikace.

Je nám líto, video expirovalo.
Je těžké najít skulinku a potkat lehkého soupeře, říká o kvalifikaci na OH Ježek

Na Grand Prix v Tbilisi, která startuje v pátek, se představí 400 judistů a judistek z 52 zemí světa. České barvy bude hájit šest reprezentantů, v ženské kategorii nastoupí Věra Zemanová, Renata Zachová, Alice Matějíčková a Markéta Paulusová. Mezi muži budou bojovat Jiří Petr a Jiří Horák. Grandprix v Tbilisi je pátým velkým turnajem judistů v roce 2019. 

"Já doufám, že všichni jmenovaní se dostanou do finálových bloků, to by byla samozřejmě pohádka se šťastným koncem. Vidím je, jak trénují a dávají do toho všechno, myslím si, že všichni mohou dojít daleko," doufá v dobré výsledky pro české barvy Ježek. 

Čeští judisté sbírají cenné postupy do olympijské kvalifikace, která začala loni v létě a běží dva roky. "Kvalifikační limit v každé váze je osmnáct přímých postupujících plus kontinentální kvóta - dva lidé a samozřejmě nějaké divoké karty. Turnaje, na kterých se dají posbírat body jsou - mistrovství světa, kontinentální mistrovství, Grand Slam, Grand Prix a European Open nebo Open po celém světě," vysvětlil Ježek podmínky pro účast na Hrách v roce 2020.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Češi ale musí čelit silné konkurenci, která v judu stále roste. "Konkurence je veliká, v dnešní době si člověk už nevybírá. Běží nám kvalifikace na olympiádu do Tokia, takže teď je na každém turnaji těžké najít skulinku a potkat lehkého soupeře, je to nabité od začátku až do konce," řekl Ježek. 

České judo může stále čerpat ze zlatého olympijského úspěchu Lukáše Krpálka na olympijských hrách v Riu před třemi lety. Česko má v současné době oficiálně 27 tisíc judistů v 202 oddílech. "Myslím si, že se to ještě projeví za tři, čtyři roky, kdy dojde k přelomu žáků do dorostenecké kategorie. Tam už je vidět, že na českých pohárech je v tomto věku obrovská masa dětí. Díky Lukášovi byl ten boom obrovský a myslím, že můžeme najít dalšího Lukáše." věří Ježek.

V Čechách kromě judistů nyní roste také řada úspěšných judistek. "Byla tu úspěšná generace mužů a nyní vzkvétá generace žen, která by do dalších let mohla dělat výsledky," vysvětlil Ježek. A jak si dosud v kvalifikaci vedou čeští reprezentanti? "Na postupujících příčkách v kvalifikaci jsou zatím David Klammert a David Pulkrábek. Blízko je potom Jaromír Musil a Pavel Petřikov," popsal aktuální situaci asistent reprezentačního trenéra. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články