Souboj rivalů odstartuje 31. března 2019. Nový v pořadí 26. ročník ligy amerického fotbalu

V neděli 31. března 2019 odstartuje televizním zápasem Prague Lions - Aquaponik Ostrava Steelers již 26. ročník ligy amerického fotbalu. Odchod krále, vyrovnaná liga a nový titulární partner. To jsou hlavní témata před ostrým startem ligy, která nově ponese název titulárního partnera, energy drink Paddock Drink.

Paddock liga slibuje vyrovnaný boj o postup do finálového Paddock Czech Bowlu. Hegemon posledních let, Prague Black Panthers, opustili s prvním týmem českou ligu a soustředí se na rakouskou ligu. To otevírá dveře pro ostatní týmy, aby se probojovali do finále a zabojovali o titul.


   "Papírově by mělo jít o velmi vyrovnaný ročník a na play off může prakticky pomýšlet všech osm týmů. Lions a Steelers  jsou před sezonou papírovými favority na účast ve finále, rozhodovat ale budou detaily a samozřejmě i štěstí," potvrdil PR manažer České asociace amerického fotbalu Radim Kroulík.

První test formy předvedou favorité proti sobě úvodním zápasem Paddock ligy. Steelers v neděli
zamíří na stadion Viktorie Žižkov k televiznímu zápasu s Lions.

   "Díky absenci Black Panthers je  titul blíž. Kluci jsou o to víc motivovaní k práci, dodal running back Dominik Dvorský. Pro pražský tým je Žižkov prokletý, předchozí čtyři zápasy na tomto stadionu Lions prohráli. Zápasy Lions se Steelers vždy nabízí pořádné drama a tuhý boj. Loňské představení těchto týmů na Žižkově před  kamerami ČT sport skončilo po velké bitvě 9:6 ve prospěch Steelers."

Lions udělali organizační změny, které mají vrátit nejstaršímu českému klubu titul. Nový hlavní trenér, Zach Harrod si organizační změny pochvaluje.


   "Mám více času na trénování. Letos je v týmu sedm trenérů, což jsme nikdy neměli. Je to úplně něco jiného," doplnil Harrod.

Pražský tým povolal do týmu nové zahraniční posily. Lions se letos budou opírat o quarterbacka Michaela Hayese. V obraně pak bude úřadovat Joel McCandless. Steelers povede již třetí sezonu hrající trenér Garrett Griffeth. Ten v Ostravě nastolil řád, který vytáhl ostravský tým dvakrát do Czech
Bowlu.


   "Je vidět kontinuální práce. Ke změnám došlo, ale základ jsme postavili, když jsem poprvé přišel,"  potvrdil Griffeth. Ten je pilířem obrany a sehrannost může hrát v úvodním zápase velkou roli. Loňský úvodní zápas sezony mezi Lions a Black Panthers ukázal, že týmu může chvíli trvat, než se sehraje.

Fanoušci se na stadionu mohou těšit na velkou show. Nový generální manažer Lions, Lukáš Bencalik, na setkání s novináři připomněl chystanou poločasovou přestávku.

"Vystoupí Marpo a Troublegang. Věřím, že to bude zážitek pro diváky.“

Lions a Steelers si budou muset místa v play off vybojovat. Ostatní týmy také posilovaly a po odchodu Black Panthers si brousí zuby na místenku ve vyřazovací části. Brno Sígrs budou chtít zopakovat loňskou účast v semifinále. Rivalové z Brna, Alligators, naopak budou chtít získat nadvládu nad Brnem zpět. V Pardubicích po slibném začátku bojovali především se zraněními a letos chtějí zpět do semifinále. Pilsen Patriots Loni skončili na posledním místě, ale i plzeňský tým posílil.



Do týmu přišel bývalý hlavní trenér Black Panthers, Jesse Thompson. Nováčci Paddock  ligy, Ústí nad Labem Blades a Vysočina Gladiators, nechtějí být pouze do počtu. Gladiators angažovali quarterbacka Reginalda Langforda, který v sezoně 2017 vyhrál s Pardubicemi cenu pro nejužitečnějšího útočníka v lize. V Ústí nasadili těžký kalibr v podání hlavního trenéra Daniela Leška, který slavil úspěchy s Prague Black Panthers a vedl i národní tým.


  "Lze předpokládat, že v průběhu sezony se mezi týmy vytvoří výkonnostní rozdíly, ale teď před startem ligy je téměř nemožné odhadnout, jak se peloton seřadí. Faktorů na úspěch je hodně. Zdraví hráčů, kvalita zahraničních posil, ale také štěstí. Hodně zápasů rozhodnou drobnosti," dodal  Kroulík.



Na své si přijdou i fanoušci českého fotbalu. Tři televizní zápasy v přímém přenosu na ČT sport.

  "Musím pochválit Českou televizi. Kvalita přenosů je na velmi vysoké úrovni a fanoušci amerického fotbalu mohou vidět virtuální grafiku, statistiky, videorozhodčí a zpomalené záběry téměř jako v přenosech zámořské NFL,"  pochválil Kroulík.

  "Snažíme se se sehraným televizním týmem o co  nejvěrnější napodobení standardu přenosů NFL,"  potvrdil komentátor Jiří Kalemba.

Každý týden se pak fanoušci mohou těšit na reportáže v online magazínu ČAAF TV a téměř každý pátek na devatý ročník magazínu Touchdown na ČT sport.

"Jsem rád, že tradice magazínu Touchdown pokračuje už devátým rokem. Letos připravujeme rubriku, ve které se hráči Paddock ligy představí ve svých civilních profesí,” dodal Kalemba, který je moderátorem magazínu.

Start ligy je tady. Kdo usedne na trůn? To zjistíme v druhé půlce července 2019.

(rk, SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)

Seminář ČFOKK – Okinawa Kobudo

16.4.2024 08:10:08

Okinawa Kobudo je velmi staré bojové umění z ostrova Okinawa, které vzniklo oddělením od Karate, a tak karate se stalo systémem boje beze zbraně a kobudo systémem boje se zbraněmi. Tyto zbraně v m...