Hlavní obsah

Cesta do pravěku. Zrestaurovaná legenda se vrací do kin

Novinky, Stanislav Dvořák

Cesta do pravěku Karla Zemana se vrací do kin 25. dubna. Stařičký film, který milovaly miliony dětí, prošel digitálním restaurováním a zazáří novými barvami.

Zrestaurovaná Cesta do pravěkuVideo: Bontonfilm

 
Článek

Slavnostní představení nové verze proběhne 3. dubna v kině Dlabačov, kde ji uvede i britský režisér a animátor John Stevenson, režisér populárního animovaného filmu Kung Fu Panda.

„Díky kompletní technické renovaci dostala Cesta do pravěku takovou podobu, jakou měla při své premiéře v roce 1955. Technici podnikli s filmem podobnou dobrodružnou cestu proti proudu času jako jeho hrdinové,“ uvedl Lukáš Vedral z Bontonfilmu.

Foto: Bontonfilm

Restaurovaná verze filmu Cesta do pravěku

Foto: Bontonfilm
Foto: Bontonfilm

Restaurovaná verze filmu Cesta do pravěku

Film se dočkal renovace v rámci projektu Čistíme svět fantazie. Projekt vznikl v roce 2014 za účelem digitálně zrestaurovat vybrané filmy Karla Zemana do nejvyšší možné kvality, uvést je na velkých filmových plátnech a nabídnout divákům nový pohled na českou klasiku, který odpovídá současné době moderních technologií. V letech 2015 a 2016 se díky němu povedlo zrestaurovat snímky Baron Prášil a Vynález zkázy.

„Vzhledem k množství materiálu, který jsme museli zpracovat, rozmanitým technologiím a filmařským trikům, které Karel Zeman ve filmu použil, řadím Cestu do pravěku k technologicky nejsložitějším restaurátorským projektům, které jsme dělali,“ popsal Ivo Marák, technologický ředitel studia UPP, které se dlouhodobě podílí na trikových scénách řady hollywoodských velkofilmů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám