www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Samohýl Škoda Team vstupuje do českého šampionátu

27. března 2019 • 16:00

Na prahu nové sezóny míří do českého rallyšampionátu další silný hráč. Spojením sil společností Samohýl Motor a.s., Vančík Motorsport s.r.o. a MOL Česká republika, s.r.o. dochází ke vzniku nového týmu, který se představí na úvodním podniku letošní sezony, Kowax Valašské rally ValMez, pod názvem Samohýl Škoda Team. Tento tým pak bude v mistrovství České republiky ve dvoudenních soutěžích reprezentovat dvojice posádek Miroslav Jakeš – Petr Machů a Martin Březík – Marek Omelka, obě startující s vozy Škoda Fabia R5.

Za přípravu obou vozů Škoda Fabia R5, které v loňské sezoně absolvovaly své první tři, resp. čtyři závody, nese hlavní tíhu odpovědnosti firma Vančík Motorsport. Za ní se před startem mistrovské sezony vyjádřil Jaroslav Vančík: „V první řadě bych chtěl poděkovat všem našim partnerům za důvěru, kterou se budeme snažit oplatit co nejlepšími výsledky na soutěžních tratích. Domácí mistrovství má rok od roku větší úroveň a jen málokterá země na světě se může pochlubit tak kvalitním šampionátem. Na startu úvodního podniku se představí téměř tři desítky vozů těch nejvyšší kategorií R5, WRC a S2000 v čele s mistrem světa Janem Kopeckým. Uspět v tak nabité konkurenci vyžaduje mít za sebou silné partnery. Proto mám velkou radost, že do projektu startů v MČR s námi nově vstupuje společnost Samohýl Motor. Nadále pak spoléháme na podporu společnosti MOL Česká republika, s níž jsme začali vzájemnou spolupráci již v loňském roce. Fanouškům se však nechceme prezentovat pouze samotným závoděním, v týmovém zázemí servisní zóny se budeme znovu těšit na ty vůbec nejmladší fanoušky rally s pokračováním projektu Rally dětem.“

Obě týmové posádky se zúčastní kompletního sedmidílného seriálu Autoklub mistrovství České republiky v rally. V případě potřeb testování či zájmů sponzorů se nevylučují ani případné starty ve sprintových podnicích. Tým navíc bude pracovat na zajištění účasti v některé ze zahraničních soutěži v rámci mistrovství Evropy v druhé polovině roku.

Po vynikajícím výkonu na loňské Barum rally, v níž je v cíli dělily jen tři desetiny sekundy od hvězdného Daniho Sorda, se musí počítat především s dvojicí Jakeš - Machů. „I přes obrovskou konkurenci, která se letos schází v našem mistráku, si nemůžeme klást malé cíle. Chceme atakovat pódiová umístění a pevně věřím, že se nám tato očekávání podaří naplnit. Ostatně už na loňských dvou mistrovských soutěžích s Fabií R5 jsme ukázali dostatečnou rychlost. Rozpis i celkovou spolupráci s Petrem se nám podařilo během naší loňské premiérové sezony podstatně zdokonalit, auto budeme mít také špičkové připravené a na tom všem chceme letos stavět,“ říká Mirek Jakeš.

Na nadcházející sezonu se těší i druhý jezdec týmu. „Vzhledem ke konkurenci a našim pořád ještě menším zkušenostem s vozy kategorie R5 si musíme klást realističtější cíle. I tak ale věřím, že se budeme pohybovat někde v první desítce českého šampionátu, s dalšími najetými kilometry pak postupně zrychlovat. Kromě dvoudenních soutěží máme v plánu se představit fanouškům i na domácích sprintech, Kopné a ve Vsetíně. A také my pojedeme jako Mirek na pneumatikách Hankook,“ doplňuje informace Martin Březík, mistr ČR v kategorii produkčních vozů z let 2015 a 2017.

Spolupráce mezi společnostmi Vančík Motorsport a MOL Česká republika vznikla v loňském roce, čímž MOL oficiálně vstoupila do nového byznysu závodních paliv v České republice. Produkt MOL Racing Fuel Hi5 obstál v této výzvě na výbornou a přispěl k loňským úspěchům obou posádek. MOL Česká republika tak potvrdila i roli společnosti, která nevyužívá motoristický sport jen jako reklamní médium, ale na úspěších svých zákazníků z řad závodních týmů se přímo podílí svými špičkovými závodními palivy. „Prostředí české rally je velice specifické a prosadit se v něm bez delší tradice v motorsportu není jednoduché. Partnerství se společností Vančík Motorsport je přirozenou součástí naší mise, ve které chceme být co nejblíže našim zákazníkům, naslouchat potřebám trhu i posouvat vývoj našich produktů vpřed. Věříme, že i v letošním roce dosáhneme na tomto poli mnohých úspěchů,“ uvádí Josef Sládek, ředitel velkoobchodu společnosti MOL Česká republika. V českém petrolejářském průmyslu patří MOL Česká republika mezi vedoucí společnosti, provozuje více než 300 vlastních čerpacích stanic pod značkami MOL a Pap Oil a ve velkoobchodním prodeji patří mezi TOP 3 dodavatele motorových paliv a největšího dovozce pohonných hmot do České republiky.

Značka „Samohýl“ je pro obyvatele Zlínska i širokého okolí motoristickým pojmem již více než čtyři desítky let. Firmu zakládal v sedmdesátých letech minulého století pan Alois Samohýl, na jeho práci i vášeň pro sběratelství veteránů navázal i jeho syn Ladislav (v rodinné sbírce je přes 300 historických vozů a 150 motorek!). Nyní, již pod vedením Martina Samohýla, vstupuje společnost Samohýl Motor a.s. i do rallysportu.

„Martin Samohýl, jakožto úspěšný jezdec autokrosových závodů, se snaží podporovat sport a doslova vše, co alespoň trochu voní benzínem. I z tohoto důvodu se naše společnost rozhodla pro podporu a sponzoring týmu Vančík Motorsport,“ říká Lenka Bořutová, marketingová manažerka společnosti Samohýl Motor a.s. „Naše společnost se řadí mezi nejvýznamnější firmy s dlouholetou tradicí ve Zlínském a Olomouckém kraji. Kromě samotného prodeje značek Volkswagen, Audi a Škoda v obchodních provozovnách ve Zlíně, Olomouci a Vsetíně nabízí také široké spektrum doplňkových služeb – poskytování spotřebitelských úvěrů či pojištění, prodej příslušenství a náhradních dílů. Společnost se aktivně podílí i na kulturním dění ve Zlínském a Olomouckém kraji, kde je nedílnou součástí eventů jako je například Czech Drive, Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež nebo Garden Food Festival. Partnerstvím s Vančík Motorsport pak chceme oslovit také příznivce rallysportu, který má v České republice obrovskou fanouškovskou základnu.“

Kowax Valašská rally Valmez 2019 odstartuje v pátek 29. března v 17.00 na náměstí ve Valašském Meziříčí. Obě posádky Škoda Samohýl Teamu Mirek Jakeš - Petr Machů (st. číslo 9) a Martin Březík – Marek Omelka (st. číslo 22) se těší na podporu fanoušků během celé rally, na tratích rychlostních zkoušek i v servisní zóně.

Tomáš Tkadlec
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist