Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ostrov řeší spor o cestu k hale. Bývalý starosta ji slíbil, nový zatrhl

  17:10
Když se podnikatel Petr Haak rozhodoval, kde postaví výrobní halu pro švédskou nadnárodní společnost SKF Ložiska, dal jako Karlovarák přednost Ostrovu. Už nyní ale lituje. Halu za 80 milionů nemůže zkolaudovat. Chybí přístupová cesta.

Petr Haak, jednatel společnosti EHC Czech, na místě stavby příjezdové komunikace k hale společnosti v ostrovské průmyslové zóně | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Ve smlouvě, kterou podepsal tehdejší starosta Pavel Čekan, se město sice zavázalo, že komunikaci spolu se sítěmi postaví, jenže podle současného starosty Jana Bureše není dokument platný. Není totiž schválen zastupitelstvem. Podnikatel tak staví silnici ve vlastní režii a po městě žádá alespoň spoluúčast.

„Silnici stavět město nebude. Nepotřebuje ji. Máme jiné priority,“ oznámil starosta Ostrova Jan Bureš s tím, že město o neplatnosti smlouvy firmu informovalo ještě předtím, než se koplo do země. Nicméně vedení města nemá nic proti tomu, aby podnikatel postavil silnici sám a poté ji bezplatně předal Ostrovu. Jako projev dobré vůle mu radnice přenechala projekt a stavební povolení.

Bývalý starosta Josef Železný, který ještě před komunálními volbami nahradil odvolaného starostu Čekana, potvrdil, že podnikatel se ve věci stavby komunikace na město skutečně obrátil. Řekl také, že pochybil předchozí starosta Čekan, kterého na postu vystřídal, a to tím, že dokument podepsal, aniž by jej předložil zastupitelům.

„Je ale pravda, že podle zákona obec zastupuje navenek starosta. Podnikatel tedy nemohl při podpisu vědět, že smlouvu ještě musí schválit zastupitelé, ani neměl možnost to nějak ovlivnit,“ konstatoval Železný.

Oznámil také, že na exstarostu Čekana radnice v té souvislosti podala trestní oznámení a také se pokusila zvrátit rozhodnutí o povolení stavby, a to až u krajského stavebního úřadu.

„Ten však závady nenašel, rozhodnutí je platné,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková. Pavel Čekan neskrýval, že smlouvu podepsal. Podle něj nešlo o tajnou akci, ve vedení města se projednávala několik měsíců a vytvářel ji tým městských úředníků.

„Víte, v čem je problém? Že jsem dokument podepsal já. My se starostou Burešem se rádi nemáme, v tom je jádro pudla,“ naznačil Čekan, který prý byl při podpisu smlouvy jako starosta ujištěn, že dokument dalšímu schvalování nepodléhá.

„Ale když to nebyla pravda, když to bylo špatně, proč se tehdy neozval právník, tajemník či nějaký úředník, který na smlouvě pracoval, proč neřekl: Takhle ne, starosto?“ podivoval se Čekan, který přiznal i policejní stíhání. „Byl jsem několikrát na výslechu. Státní zástupce ale celou věc odložil, k trestnému činu nedošlo, nijak jsem město nepoškodil,“ pokrčil rameny někdejší starosta.

Ten si myslí, že město mělo i přes pochybnosti o smlouvě sítě a komunikaci pro firmu na průmyslové zóně vybudovat. „Mohli to moje špatné rozhodnutí jednoduše napravit. Projekt byl hotový, byly i připravené peníze. Už jen proto, aby firma EHC Czech měla stejné podmínky jako ostatní společnosti v našem průmyslovém parku,“ dodal.

Nicméně firma už po dohodě s městem stavbu komunikace zahájila. Radnice nyní bude chtít, aby firma hotovou silnici bezúplatně převedla do majetku města. Smlouvu budou schvalovat na nadcházejícím zasedání městští zastupitelé. Jenže podle Petra Haaka bude novou komunikaci využívat například i městská teplárna nebo rybářský svaz.

„Myslím, že v takovém případě by bylo spravedlivé, kdyby se město alespoň 50 procenty na stavbě podílelo,“ konstatoval Petr Haak, který se chystá na zastupitelstvu veřejně promluvit a přítomné s celou kauzou seznámit.

„Jsem ze všeho zklamaný. Skládka na pozemku, který jsme od města koupili, chybějící sítě a problémy kolem komunikace stavbu prodražily o 19 milionů korun. A to ještě není zkolaudováno. Pokud se to nepovede rychle, hrozí, že společnost, pro kterou jsem výrobní halu za 80 milionů stavěl, se obrátí jinam. Když o tom tak přemýšlím, měl jsem raději podnikat v Chebu, kde bych měl stejné podmínky a navrch sítě i komunikaci,“ posteskl si Haak.

Nevylučuje, že půjde s městem do soudního sporu. Raději by ale celou věc řešil smírem. „Starosta po mně chce, abych podepsal prohlášení, že se s městem nebudu soudit. Po zkušenostech, které mám, si tuhle cestu nechám ještě otevřenou,“ dodal Haak.

  • Nejčtenější

Tisíce středoškoláků vzdávají školu. Tratí na výdělcích, stát pak na daních

20. dubna 2024  13:56

Každý dvacátý středoškolák v Česku dobrovolně vzdá studium. Redakce iDNES.cz to zjistila ze...

Byla to moje blbost, řekl mladík, který zapálil obchod. Obžaloba žádá podmínku

22. dubna 2024  15:23

Podmíněný trest navrhuje státní zástupce Jan Kasal pro dvacetiletého Mária Baigera, který v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidiči opět projedou po mostech na Karlovarsku, ze kterých utekli stavbaři

25. dubna 2024  14:25

Téměř s rok a půl dlouhým zpožděním oproti původnímu plánu začaly motoristům sloužit dva mosty přes...

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tady je něco navíc. Na hladině Bílé vody v Chodově plave umělý ostrov

23. dubna 2024  12:37

Řekli si o něj sami obyvatelé města. Umělý plovoucí ostrov uprostřed Bílé vody v Chodově na...

Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku

28. dubna 2024

Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Hrad Vildštejn otevírá brány dětem, připravil jim Univerzitu hra(d)ní

27. dubna 2024  9:47

Přibližně před rokem napadlo Zuzanu Pumrovou a Jaroslava Bílka z hradu Vildštejn ve Skalné, že...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...