Boj o přežití ve světě ovládnutém nákazou

Remade-recenze
Sedmnáctiletý Leon trpí častými stavy úzkosti. Jeden takový jej postihne i ve chvíli, kdy ranní zprávy oznámí informaci o nějaké nákaze. Tentokrát se však Leon znepokojuje oprávněně. Obsah drobného sdělení brzy přerůstá v apokalypsu, která má zkapalnit všechno živé…

Život je pomíjivý. V jednu chvíli sedíte společně u rodinného stolu, veselíte se s přáteli, po tvrdých letech studia hledáte tu nejlepší práci, plánujete svatby, zakládáte rodiny a pak… pak všechno zmizí. Vše, co jste vybudovali, pro co jste dřeli, vaše radosti a strasti najednou postrádají význam, protože přestanete existovat. Někteří z vás této smutné, avšak pravdivé realitě jistě někdy byli svědky. Představte si ale, že to v přibližně stejnou chvíli postihne větší množství lidí. Tisíce. Miliony. Miliardy… Měli byste odvahu takovému procesu přihlížet?

Můžete si to otestovat. Přesně takovou realitu totiž nabízí pan Alex Scarrow čtenářům románu Remade, který vyšel letos v únoru v edici Omega. Bývalý britský rockový kytarista není na literární scéně (zahraniční i té naší) žádným nováčkem. Zajímavostí je, že jste jej u nás mohli zaznamenat hned v několika žánrech – válečném, detektivním i fantasy žánru pro mládež. Remade, první díl ze stejnojmenné série, má představovat sci-fi pro děti a mládež, což jsem se dozvěděla až po jeho přečtení a popravdě mě to dost překvapilo. Mně osobně by totiž už úvodní stránky donutily raději pár let počkat, než knihu nabídnu svým budoucím malým ratolestem.

Jak jste asi pochopili, jednu z výsadních rolí příběhu hraje smrt. Ta postupuje skutečně rychle…
Kdesi v západní Africe najde desetiletá dívka umírajícího psa. Trpící zvíře vděčné za každé pohlazení jí olízne ruku. Dítě umírá hodinu po něm.
Na hladině Jónského moře se pohupuje zdánlivě opuštěná rybářská bárka. To, co na její palubě najdou, předčí jejich nejděsivější představy. Sami však nedokáží přežít dostatečně dlouho na to, aby o tom mohli povědět jiným.
Leon, který studuje na londýnské střední škole, zaznamená drobný titulek ranních zpráv oznamující, že se v Africe objevila záhadná nemoc, pravděpodobně mor. Během několika dní se z nevýrazné zmínky stává celosvětová pandemie. Boj o přežití začíná.

Guptovi chvíli trvalo, než odpověděl. „To, co z něho zbylo…“ Vystoupil ze dveří a otočil se k Jonesovi zády. Udělalo se mu nevolno.
Ježíši. Jones vyšel vpřed a chytil se za zárubeň dveří. Obával se toho, co uvidí. Jestli to nezvládá takový veterán, jako je Gupta…!
Strčil hlavu přes rám dveří.
„Ach bože…“ (str. 50)

Děj příběhu je rozčleněn celkem na tři chronologicky uspořádané části, které dále rozdělují jednotlivé kapitoly. Ty sledují především osudy zmíněného chlapce Leona, jeho mladší sestry Grace a jejich mámy Jennifer. Trojice byla natolik duchaplná, aby odjela z Londýna dřív, než tam nákaza vypukne naplno. Vyhráno však nemají ani zdaleka. Virus se šíří vzduchem a zabíjí nejen lidi, ale také zvířata. Díky těm méně šťastným se pak šíří dál v podobě malých částeček, které rozfoukává vítr. Nikde není slyšet štěbetání ptáčků, bzučení hmyzu nebo třeba vytí psů. Ze světa se stalo mrtvé, smutné místo.

Ačkoliv to nerada říkám, dlouho se mi nestalo, že by mě kniha dokázala pohltit na tolik, abych se od ní nemohla odtrhnout. Během četby Remade jsem si každou scénu představovala tak živě, jako by mi před očima běžel film. Nečekejte však obzvlášť vytříbený jazyk či důmyslně propracovaný slohový styl, který by vás dostal do kolen. Autor má nepochybně skvělý talent člověka vtáhnout do děje, ubíhajícího vpravdě zběsilým tempem. Stačí mu k tomu prosté, surové, krátké popisy – bez příkras, zveličování a nápaditých metafor. V tomto případě dobře zafungovalo úsloví, že v jednoduchosti je síla.

Co se týče samotných reálií, zejména biologických a biochemických zákonitostí, tam to lehce pokulhávalo. Jde mi konkrétně o propracovanost mechanismu působení viru. Ještě bych zvládla přijmout způsob, jakým se virus rozšířil a jakou formou zabíjel, ale události následující poté pro mě byly stravitelné o poznání obtížněji. Zjednodušeně řečeno, název knihy (v překladu Předělaný, Přetvořený) zcela odpovídá realitě v ní. Mám podezření, že se autor nechal bohatě inspirovat biblickými motivy mixovanými s evolucí a možná ještě něčím dalším. A neviděla bych na tom nic moc špatného, jen – pokud v sobě máte kus vědce či intelektuála – pravděpodobně trochu zapláčete. Autorovi ale nemohu odepřít snahu alespoň základně vysvětlit, jak virus a dané věci fungují, jen to mohl zkusit probrat trochu více do hloubky. Ale třeba nám podrobnější popis poskytne v dílech následujících.

V nich se pravděpodobně mimo jiné dozvíme, jak se dále vyvíjely osudy poměrně solidně ztvárněných a sympatických hlavních postav. I v mrtvém světě totiž stále zůstává několik přeživších. Bohužel i v oné malé hrstce jen obtížně funguje nějaká pospolitost. Leon, který za několik týdnů duševně zestárnul o několik let, ostatně může mluvit z vlastní zkušenosti. Víc už vám ale prozradí příběh samotný.

Konečné hodnocení závisí na tom, co od knihy čekáte. Pokud hledáte složitý mnohovrstevný román, který člověka prostřednictvím desítek náznaků a složitých propočtů nutí stále přemýšlet, sáhněte raději po jiném autorovi. Remade bych přirovnala k dobré střílečce, oblíbenému sportu nebo tradičnímu sezení v kině u solidního akčního filmu. Jedná se o velmi příjemné postapokalyptické dílo, které vás přivede na jiné myšlenky, zmobilizuje trochu adrenalinu, a navzdory řadě poměrně živých scén pro silnější žaludky zanechá pocit právě dojedené porce výtečného dezertu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRemade

Scarrow, Alex

Edice Knihy Omega, 2019

Napsat komentář