Královna koloratur Edita Gruberová končí svoji operní kariéru

Po více než padesáti letech ukončila 27. března 2019 slovenská pěvkyně Edita Gruberová v Bavorské státní opeře v Mnichově svou operní kariéru. Se svými příznivci se "královna koloratur" rozloučila v jedné ze svých nejslavnějších rolí - královny Alžběty v opeře Roberto Devereux italského skladatele Gaetana Donizettiho. S odchodem Gruberové končí v opeře jedna éra, napsala agentura DPA.
Edita Gruberová (zdroj merkur.de)

Kromě královny Alžběty se sopranistka Edita Gruberová proslavila například v rolích Lucrezie Borgie ve stejnojmenné Donizettiho opeře či Královny noci v Mozartově Kouzelné flétně. “Edita Gruberová je primadonna assoluta, je jedinečná, velká diva,” uvedl před jejím dnešním vystoupením na rozloučenou umělecký ředitel mnichovského operního domu Nikolaus Bachler.

Cesta na vrchol nicméně nebyla pro Gruberovou jednoduchá, poznamenala agentura DPA. Narodila se 23. prosince 1946 v Bratislavě v Československu otci německé a matce maďarské národnosti. Z tíživé reality nelehkého dětství utíkala ke zpěvu. “Vždy jsem ve zpěvu hledala útěchu, i moje matka ráda zpívala, po ní jsem zdědila hlas,” uvedla Gruberová v jednom z mála rozhovorů, které během své kariéry poskytla.

Gruberová vystudovala v Bratislavě v 60. letech konzervatoř, již v roce 1968 zpívala na jevišti bratislavské opery, kvůli špatnému kádrovému profilu ale poté putovala do Banské Bystrice. V roce 1970 debutovala ve Vídeňské státní opeře v roli Královny noci v Mozartově opeře Kouzelná flétna. Do povědomí mezinárodního operního publika se dostala v roce 1976 rolí Zerbinetty v opeře Richarda Strausse Ariadna na Naxu. Poté svůj um předváděla na prknech operních domů v Miláně, New Yorku, Madridu či Paříži.

Edita Gruberová Gala, Praha 30.11.2016 (foto FOK)

Její první vystoupení v Praze se uskutečnilo v roce 1979 na festivalu Pražské jaro. K příjezdu původně nedostala do ČSSR vstupní vízum, ale vídeňský soubor pohrozil zrušením celého vystoupení. Zatím naposledy Gruberová v Česku vystoupila loni na prknech Národního divadla v opeře Norma Vincenza Belliniho.

Za více než padesátiletou kariéru se Editě Gruberové dostalo mnoha přezdívek, kromě “královny koloratur” ji média označila například jako “věčnou velekněžku belcanta”. Její jméno je zmiňováno v jedné řadě s Marií Callas či Montserrat Caballé.

Poslední představení, které bylo beznadějně vyprodané, proběhlo 27. března 2019. Kdo by chtěl ale slovenskou sopranistku slyšet, má stále šanci. Se zpěvem Gruberová totiž zcela skončit nehodlá. Pěvkyně, která žije ve švýcarském Curychu, chce nadále koncertovat a věnovat se hodlá i mladým talentům.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat