Lanýžové risotto27 / 03 / 2019

Ingredience na 2 porce

  • 160 g kulatozrnné rýže
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • cca 400 ml vody (zdá se to hodně, ale hodně se i odpaří)
  • 2 banánové šalotky
  • 70 ml suchého bílého vína
  • 50 g másla
  • 40 g strouhaného parmezánu
  • 1-2 lžíce lanýžového oleje
  • plátky sušených lanýžů (možno vynechat)
  • sůl, pepř
  • řeřicha

No jo, ale kde mám jako sehnat lanýže? A nemuset zaplatit majlant?! Toť otázka, na níž jsem nedávno našla odpověď v Makru. Máte nějaké v dostupné vzdálenosti? Mezi houbami v chlaďáku (alespoň u nás v Praze na Stodůlkách ano), mají pytlíček se sušenými plátky lanýžů, které dají risottu dokonalý lanýžový efekt.

I když pokud plátky neseženete, pořád není všechno ztraceno. Co do chuti a vůně totiž lépe než cokoli jiného (krom čerstvého pravého lanýže, který záměrně vynechávám, ať neprovokuju) funguje lanýžový olej. A ten už dneska mají v každém obchodě s delikatesami, sýry a podobně. Dokonce i velkých supermarketech. Sice není levný, ale na porci ho potřebujete tak málo, že lahvička beztak vydrží dlouho. Někdy až moc dlouho přes datum spotřeby, takže kupujte co nejmenší balení.

A jak dál na to? Mrkněte na video…