Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Babyboxy v Česku: Tohle se děje s dítětem, když ho odložíte do ocelové schránky

+ Další fotografie
Schránky umístěné po celé České republice už zachránily do letošního března 187 dětských životů. Jsou anonymní a matce, která se rozhodne své dítě z nějakého důvodu odložit, nehrozí právní postih. Babybox zná každý, málokdo už ale tuší, co se děje s dítětem, kdy se dvířka zavřou. Redakce eXtra.cz v součinnosti s Prahou 2 natočila reportáž, jak babybox funguje.

Babyboxy mají v Česku několikaletou historii. První babybox v České republice byl otevřen 1. června 2005 v sídle GynCentra v hloubětínském zámečku v Praze 9. A jako první tam našli dne 17. února 2006 zdravotníci ve schránce holčičku, která dostala jméno Sonička.

Jak zařízení, které dává odloženým dětem novou naději, funguje? Vedle babyboxu je umístěn návod v několika jazycích - česky, slovensky, rusky a blízko polských hranic i v polštině. Zelená kontrolka ukazuje, že babybox je aktivní, naopak červená varuje, že babybox není v provozu.

Při otevírání je nejprve nutné stisknout knoflík, otevřou se dvířka a pak matka může své dítě vložit. Čidla zaznamenají dítě uvnitř babyboxu. Následně zvukový a světelný signál na monitoru oznámí přítomnost dítěte ve schránce. Stejnou informaci rozesílá zabudovaný pager v babyboxu pomocí SMS zprávy také do mobilních telefonů několika lidí.

Teplota uvnitř pak stoupne na 37 stupňů Celsia. Vzhledem k nutné anonymitě je personál poučen matku nestíhat. Stejné pokyny platí i pro policii. V České republice zřizuje a zakládá babyboxy Nadační fond pro odložené děti Statim a občanské sdružení Babybox pro odložené děti – Statim. S první iniciativou přišel Roman Hanus a Ludvík Hess.

Podívejte se na exkluzivní video, co všechno se děje, když matka nebo otec dítě odloží do schránky.

Rozhovor o babyboxu naleznete ZDE.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy