Právě vyšlo nové Můžeš!

Nemáme klapky na očích, říká současný ředitel Jedličkova ústavu a škol Petr Hrubý o komplexních službách zařízení s více než staletou tradicí.

  • Jak vypadá “Jedle” dnes, 150 let od narození profesora Rudolfa Jedličky? A proč je pro některé studenty s postižením primární volbou?
  • Na internetu je to jako na silnici: když nedodržujete základní pravidla, někdo do vás nabourá nebo nabouráte sami. Na co si dát na síti pozor, radí nejen seniorům v projektu SenSen David Kudrna z Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost. Rozhovor vedla Lucie Nekvasilová.
  • Rodina, do které se narodí potomek se zdravotním postižením, se ocitá ve složité situaci. Pomoci může raná péče, mnozí o ní však nemají tušení. Radek Musílek navštívil Středisko rané péče v Pardubicích, aby se o možnostech této důležité služby dozvěděl víc.
  • V ČR vznikl unikátní bezbariérový obytný vůz Charley Tramp a redakce měla možnost ho vyzkoušet. Listujte na str. 22! Začíst se můžete také do příběhu pátnáctiletého Dominika, který se, i díky speciálnímu neurostimulátoru podporujícímu chůzi, úspěšně pere s následky mrtvice, či do tipu na cestování s vozíkem, tentokrát k Lužickým jezerům.
  • Dívat se rukama? Proč ne. S manžely Axmanovými, autory unikátní české metody modelování pro nevidící, si v ateliéru v malé obci Tasov povídala Michaela Zindelová.

To i mnohé další v novém vydání Můžeš, časopise pro všechny, kteří se nevzdávají. K dostání za cenově výhodné předplatné nebo elektronicky na platformě Alza Media. Více na www.muzes.cz.

Štěpán Beneš

Klíčová slova: