Koalice v Ústeckém kraji pokračuje, ČSSD si vyvzdorovala nové kompetence

  8:26
Koalice v Ústeckém kraji bude dál fungovat ve složení KSČM, ČSSD a SPO-SPD. Všechny tři strany se na tom dohodly na středečním jednání rady. Dojde však ke změnám v gescích jednotlivých radních.

(ilustrační snímek) | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Na Miroslava Andrta (ČSSD) přejde oblast sociálních věcí a první náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD) přebere po Stanislavu Rybákovi (KSČM) oblast přípravy a realizaci projektů. Změny musí ještě projednat a schválit krajští zastupitelé, kteří mají jednání na konci dubna.

„Jde hlavně o přípravu dlouhodobých věcí, jako jsou program Restart, Uhelné regiony a další. V tuto chvíli, jak vyplývá z dnešního jednání, se dopodepíše dodatek koaliční smlouvy, který byl připraven, a spolupráce bude nadále pokračovat,“ uvedl ve středu Klika, který má zatím na starosti oblast sociálních věcí.

Celá koaliční krize vypukla na začátku března (psali jsme o tom zde), kdy sociální demokraté vypověděli koaliční smlouvu. Jako důvody uváděli dlouhodobé nenaplňování části programových priorit v koaliční smlouvě a spor ohledně personálního auditu na krajském úřadě.

„Koalice momentálně na papíře sice není, ale spolupráce všech tří koaličních stran funguje normálně. Na dnešní radě byla přijata usnesení, která musí projednat zastupitelstvo,“ řekl po středečním jednání rady hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

„Jde o změny kompetencí členů rady. Rada zároveň vzala na vědomí audit. Schválili jsme počet členů pracovní skupiny, kde budou zastoupeny všechny politické subjekty ze zastupitelstva a pracovníci krajského úřadu. Skupina připraví postup, jak audit projednávat a které jeho části budeme realizovat. Audit je určitý návod a podle něj budeme postupovat,“ dodal Bubeníček.

Koalice ČSSD, KSČM a SPO-SPD vládne kraji od voleb v roce 2016. V těch sice zvítězilo hnutí ANO, jež figurovalo i v prvních vyjednáváních o koalici, nakonec ale se svými 20 mandáty skončilo v opozici.

Současná koalice, která nadále povládne Ústeckému kraji, má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu těsnou většinu 28 mandátu, z toho KSČM 13, ČSSD 10 a koalice SPO-SPD pět.