Rodina řidiče, který zemřel při nehodě s Kočkou ml., může žádat odškodné z pojistky

ČTK ČTK
28. 3. 2019 10:07
Pozůstalí po řidiči dodávky, který loni v září zemřel po čelní srážce s vozem Jana Kočky mladšího na dálnici D11 na Nymbursku, můžou žádat odškodné z povinného ručení Kočkova vozu. Podle pojišťoven mají nárok mimo jiné na odškodnění za duševní útrapy nebo - například u dětí - na náhradu ztráty na výživném pro vyživované osoby.
Pohřební průvod Jana Kočky mladšího, který při nehodě zahynul.
Pohřební průvod Jana Kočky mladšího, který při nehodě zahynul. | Foto: Jakub Plíhal

Nehoda se stala v noci 28. září. Kočka ve svém terénním Mercedesu najel na D11 na Nymbursku do protisměru, kde se čelně střetl s projíždějícím nákladním autem. Oba řidiči zahynuli na místě. Policie později potvrdila, že Kočka mladší byl při nehodě pod vlivem alkoholu a drog. Státní zástupce upřesnil, že měl Kočka v krvi 3,5 promile alkoholu a malé množství kokainu. Kvůli úmrtí viníka policie případ v únoru odložila, potvrdil policejní mluvčí Zdeněk Chalupa.

"Na nárok poškozených vyřizovaný z povinného ručení nemá vliv, že viník nehody při ní zemřel. Podstatné je, aby se šetřením dalo prokázat, jak k nehodě došlo a na straně kterého vozidla jsou příčiny jejího vzniku," řekl mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Poškození musí nárok uplatnit u pojišťovny, kde měl viník nehody sjednané povinné ručení. Podle zjištění ČTK byl Kočkův Mercedes v době nehody zřejmě pojištěný u Allianz. Mluvčí Allianz Václav Bálek na dotaz uvedl, že nelze sdělovat detaily ke konkrétním případům bez souhlasu pojištěného.

Kromě odškodnění za duševní útrapy spojené se ztrátou blízké osoby a ztrátu na výživném mají pozůstalí nárok například na náklady spojené s pohřbem a třeba zřízením pomníku.

Nárok na odškodnění potvrdila i mluvčí České podnikatelské pojišťovny (ČPP) Renata Čapková. "Odškodnění není vypláceno automaticky, svůj nárok musí pozůstalí u pojišťovny uplatnit. Pokud se tak stane, zahájí pojišťovna šetření dané pojistné události. Výše odškodnění za duševní útrapy se odvíjí od konkrétních okolností daného případu," řekla Čapková.

Mluvčí Allianz Bálek podotkl, že v případech, kdy viník nehody nemá sjednané povinné ručení, mohou se pozůstalí obrátit také na Garanční fond České kanceláře pojistitelů.

Kočka pocházel z rodiny provozovatele Matějské pouti v Praze. Jeho rodina v polovině října zorganizovala v Praze výpravný pohřeb. Po obřadu v kostele Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad následoval smuteční průvod, při kterém ostatky zesnulého převezl kočár tažený koňským spřežením přes Vinohradskou třídu na Olšanské hřbitovy.

Rodina Kočků podobný průvod zorganizovala zhruba před deseti lety pro Václava Kočku mladšího, kterého na křtu knihy bývalého premiéra Jiřího Paroubka zastřelil hoteliér Bohumír Ďuričko (dnes Benedikt Reinhold Diera).

 

Právě se děje

Další zprávy