Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hloupost některých vyjádření začíná překračovat všechny meze. Těžce se může nevyplatit!

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Komentář Petra Šulky – O odtržení elit od společnosti se mluví poslední dobou dost často. Příslušníci ekonomické a intelektuální smetánky Evropy prý nechápou, jak se žije lidem mimo jejich sociální bublinu a již nejsou schopni společnost ovlivňovat. Ba právě naopak. Jejich pokusy o vyvolání diskuse či komentáře k situaci vedou k opaku a k, bohužel, ještě většímu zavržení elit.

Krásný příklad nám dal tento týden bývalý miláček francouzského národa prezident Emmanuelle Macron. Při tvrdém zákroku policie proti Žlutým vestám v jihofrancouzském Nice byla těžce zraněna i třiasedmdesátiletá žena Geneviève Legayová. Francii po drsných demonstracích Žlutých vest, při nichž přišlo o život minimálně 12 lidí a bylo způsobeno mnoho vážných zranění, jen tak něco nerozhází. Toto však zapůsobilo.  

Bylo zahájeno vyšetřování a policisté postaveni mimo službu. Se svojí troškou do mlýna, ve která chtěl ukázat moudrost a empatii, přišel i prezident Macron. Prezident vyjádřil pobouření a lítost nad tím, že byla žena zraněna. Ovšem dodal, že by se tak „křehcí lidé“ neměli zúčastňovat demonstrací. Svoji úvahu zakončil přáním „Přeji jí brzké uzdravení a snad i určitou formu moudrosti.“

Tvrdí se, že francouzská královna Marie Antoinetta podobně inteligentní výrok s doporučením, aby si lidé místo chleba raději dali koláče, nikdy neřekla. Macron svoje moudra vyjádřil přímo na mikrofon. Jsou sami o sobě důkazem několika věcí. V první řadě se ukázalo, že Macron skutečně není dobrý politik a nemá politický instinkt. Nemá ani dostatek lidské empatie a taktu. Už jen kvůli tomu, že žena je o 23 let starší než on, a že mezi zraněnou a jeho paní, je jen o devět let věkový rozdíl, by měl volit jiný slovník. 

Ukazuje to i odstřižení elit od národa. Macrona ani nenapadlo ptát se proč žena protestuje. Co jí na dnešku vadí? Proč jde do ulic? Přitom, pokud by se za ní vydal do nemocnice, promluvil s ní a vyslechl jí mu mohlo pomoci v očích mnoha lidí. Místo toho si plivl. A možná dnes už skomírajícímu hnutí Žlutých vest dal oživující transfuzi pro další protesty.

Pokud ovšem hledáme výroky, o tom, jak prostí lidé nesplňují vysoké nároky elit nemusíme chodit daleko. V minulém týdnu se v rozhovoru pro web týdeníku Reflex režisérka Olga Sommerová vyjádřila v tom smyslu, že podle ní jsou České republice volby zmanipulované a nejsou svobodné. Voliče manipulují populisté. Čím víc lidí k nim přijde, tím je to horší, protože většina voličů není vzdělaná a své činy nedomýšlí.

Otázka je nabíledni: Proč lidé skočí na vějičku populistům, nacionalistům atd. a neposlouchají při volbách moudrých rad a doporučení elit na řízení společnosti? Že by to bylo tím, že je někteří členové z řad elit měli za nevzdělané pasoucí se stádečko ovcí, se kterými se nemá cenu bavit natož se zaobírat jejich problémy? Potom by se ovšem členové těchto elit neměli divit, že lidé nevolí jimi doporučené vyvolené.

Pokud se skutečně hroutí starý evropský politický a společenský systém velkou měrou je to právě kvůli elitám. Jak se ukazuje, ty nejsou schopny společnost nejen řídit, ale ani chápat. Neví, jak je často život těžký pro obyčejné lidi v naší bohaté společnosti. Neví, jak na lidi doléhá společenská situace, jaké mají obavy a jaké potíže nebo sny. Jak jim mohou lidé naslouchat a volit ty, které chtějí on s řešeními, které se jim zamlouvají, když jsou pro ně jen tupá a nevzdělaná masa, která údajně neví, co dělá? Ne, elity nemají řešení současné krize. Bohužel, jak se poslední dobou čím dál více ukazuje, oni jsou jednou z její příčin.          

Témata:  Emmanuel Macron Brigitte Macronová Olga Sommerová Francie demokracie Evropa

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy