Strnad s Ulčákem smí ovládnout Vítkovice Heavy Machinery, rozhodl soud

Petr Lukáč Petr Lukáč
28. 3. 2019 11:16
Po třech měsících nejistoty si mohou zbrojař Jaroslav Strnad a podnikatel Martin Ulčák zhluboka oddechnout. Soud v Ostravě po vleklých odkladech schválil reorganizační plán společnosti Vítkovice Heavy Machinery. A Strnad s Ulčákem tak mohou tuto hutní společnost konečně ovládnout.
Jaroslav Strnad (vpravo)
Jaroslav Strnad (vpravo) | Foto: Ludvík Hradilek

Firma je v insolvenci od jara loňského roku. Firmu, která se specializuje na dodávky velkých ocelových dílů a konstrukcí, odmítly banky kvůli problémům dalších částí vítkovické skupiny podnikatele Jana Světlíka v posledních letech financovat.

Vše skončilo úpadkem a návrhem na reorganizaci v režii právě Jaroslava Strnada. Ten firmě poskytl financování a podle připraveného reorganizačního plánu by v ní měl získat 51 procent. Druhým největším akcionářem pak má být Ulčák, malou část získá výměnou za pohledávky i firma Vítkovice, a.s. Jana Světlíka.

O reorganizačním plánu se hlasovalo loni na podzim. Všichni věřitelé byli pro s výjimkou Komerční banky.  Ta zpochybnila ekonomickou situaci firmy a podle ní hrozilo, že by při reorganizaci získala za své pohledávky příliš málo.

Vše tak záleželo na soudci. Jeho rozhodnutí se čekalo už v půlce prosince, kvůli probíhajícím sporům si ale nakonec vyžádalo čtvrt roku.

 

Právě se děje

Další zprávy