Ženě s mrtvicí pomohl světově ojedinělý zákrok. I po čase je v kondici

  12:23
Bývalé zdravotní sestře Haně Vítové ze Sezimova Ústí na Táborsku, kterou postihla mrtvice, vrátili lékaři zdraví ojedinělým zákrokem. Zkostnatělou sraženinu v mozkové cévě vytáhli při otevřené mikrochirurgické operaci přímo z tepny. Neurochirurg Jiří Fiedler teď svou pacientku po dvou letech zkontroloval.

Neurochirurg Jiří Fiedler byl před pár dny svou pacientku Hanu Vítovou v Sezimově Ústí zkontrolovat. S jejím stavem byl spokojený. | foto: David Peltán, MAFRA

Hana Vítová žije ve čtvrtém patře dlouhého paneláku. Nad jejím bytem už je jen střecha bez strojovny výtahu, a tak žena padesát let denně šlape schody po svých.

Nedělá jí to potíže ani dnes, kdy už je bezmála dvacet let v důchodu. Má natrénováno, pro rodinu nanosila vzhůru nepočítaně tašek s jídlem i malou dceru v náručí.

„Když sem jdou moji přátelé, nadávají už ve druhém patře. Mně to nevadí, jsem zvyklá,“ říká šestasedmdesátiletá Hana Vítová a zve do svého bytu hosta, bez jehož pomoci by zřejmě nebyla schopná vrátit se po mrtvici do aktivního života.

Neurochirurg českobudějovické nemocnice Jiří Fiedler přijel po dvou letech a jednom měsíci svoji pacientku zkontrolovat.

Její poklidný život před časem obrátila vzhůru nohama zkostnatělá sraženina v mozkové cévě, na kterou byla standardní léčba mrtvice krátká. Nezabral nitrožilní lék, jenž má sraženinu rozpustit, kolega Jiřího Fiedlera intervenční radiolog ji nebyl schopen vytáhnout vnitřkem přes tříslo.

„Proto jsme u této pacientky s mrtvicí použili jako u první na světě otevřenou mikrochirurgii. Operace se odehrála v lednu 2017. Ženu jsme rok sledovali, zda se mrtvice nebude opakovat,“ popisuje Fiedler.

Tým budějovické nemocnice se po zákroku obával krvácení do mozku, proto pacientku po operaci na nemocničním lůžku bedlivě sledoval.

Hojení ale postupovalo nadmíru uspokojivě, takže lékaři mohli pacientku už po deseti dnech poslat na doléčení a rehabilitaci do táborské nemocnice. Fiedlera osobně zajímá, jak se tato pro něj VIP pacientka cítí i delší čas od zákroku, a proto za ní přijel. A s tím, v jaké kondici ji zastihl, mohl být spokojený.

Na vitální důchodkyni by náhodný pozorovatel nepoznal, že její život před časem visel na vlásku. Po prodělané vážné nemoci nemá žádné viditelné následky a dobře zhojená jizva po lékařském skalpelu na levém spánku je dokonale ukrytá pod vlasy. Žena je zcela soběstačná a má zase radost ze života, z dcery i vnoučat, ale také milovaných knih a hudby.

Hana Vítová, která je zvyklá návštěvám vysvětlovat, že se stejnojmennou prvorepublikovou hereckou hvězdou nemá nic společného, však má za sebou krušný návrat do standardního života.

„To ráno bylo jako každé jiné. Po osprchování jsem vyrazila v osm hodin do obchodu. A když jsem měla vše, co jsem chtěla, šla jsem platit. Ale najednou jsem nevěděla, co se děje, a navíc jsem začala hodně koktat,“ líčí nástup akutní cévní mozkové příhody Vítová.

V obchodě se jí ujala mladá ochotná prodavačka, která za ni vyřídila zaplacení nákupu a odvedla ji kus cesty k domovu.

„Já jsem věděla, kudy jdu. Ale vnímala jsem i to, že se za mnou lidi otáčejí, protože jsem působila jako opilá. Moje chůze byla klikatá. Naštěstí mě už z okna mého bytu vyhlížela dcera. Došla mi naproti, vyšla jsem až nahoru. A pak dcera hned zavolala záchranku,“ připomíná Vítová.

„A to bylo to nejdůležitější, protože pak už vše běželo, jak má, a dostala se včas do rukou neurologů a radiologů,“ dodává Fiedler.

Ačkoli žena sama pracovala čtyřicet let jako zdravotní sestra na infekčním oddělení táborské nemocnice, vůbec ji nenapadlo, že ji postihla mrtvice. Spíš uvažovala o krvácení do mozku a svou budoucnost viděla chmurně.

Sanitka ji však neprodleně odvezla do táborské nemocnice, kde prošla standardním vyšetřením, nasadili jí nitrožilní lék na rozpuštění sraženiny v mozkové cévě a rovnou ji převezli do specializovaného neurocentra v budějovické nemocnici.

„U nás následovalo složitější vyšetření, které ukázalo, že je třeba tu cévu zprůchodnit. Nešlo to ale přes tříslo. Tak jsme to udělali otevřenou operací. Rozřízli jsme pacientce hlavu a dostali se vnější cestou na střední mozkovou tepnu, v níž zkostnatělá sraženina byla. A tu tepnu jsme rozřízli, vytáhli to a zase vše zašili,“ objasňuje neurochirurg Fiedler.

Vlákno je desetkrát tenčí než lidský vlas

Náročnou operaci mozku, při níž specialisté pracují s mikroskopem a rozříznutou tepnu sešívají vláknem desetkrát tenčím než lidský vlas, popisuje tak, jako by to byl rutinní zákrok. Přitom ho budějovičtí odborníci použili v případě tohoto typu akutní cévní mozkové příhody jako první na světě.

Po roce sledování pacientky a dalším roce diskutování nad článkem o operaci vyšel v únoru 2019 její popis v oficiálním časopise Kongresu amerických neurochirurgů.

„Podobnou operaci popsali před lety lékaři z Kanady a Japonska, ale ne podle moderních postupů léčby mrtvice. Dnes máme jednoznačné důkazy, jak léčit člověka s uzávěrem velké cévy, a v naprosté většině případů to dělá intervenční radiolog přes tříslo. My jsme ho pouze zaskočili ve výjimečné situaci, kde mu to přes tříslo nešlo. Kouzlo mrtvice je, že když se operace povede, je pacient třeba už za dvanáct hodin bez poruchy hybnosti ,“ říká Jiří Fiedler.

Budějovická nemocnice přijme kolem stovky pacientů s mozkovou příhodou měsíčně, tedy 1 200 pacientů za rok.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

Začala přestavba Žižkových kasáren, bude z nich justiční areál za 600 milionů

25. dubna 2024  17:07

Po dlouhých letech jednání a příprav začala v Českých Budějovicích proměna bývalých Žižkových...

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Obchody a park ve Vimperku postaví na místě, kde původně parkovaly autobusy

25. dubna 2024  13:13

Ve Vimperku na Prachaticku ladili podobu retail parku, aby nevyčníval ze zástavby. Budovu s obchody...

Rozvoj jaderné energetiky může na jih Čech přilákat stovky nových pracovníků

25. dubna 2024  9:04

Zástupci skupiny ČEZ očekávají, že s dostavbou bloků v Temelíně a Dukovanech i s vybudováním...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...