Hlavní obsah

Ve hře je celní unie s EU a dohoda vyjednaná Mayovou, tvrdí konzervativec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští poslanci, kteří chtějí brexit s dohodou, mají nyní dvě jasné možnosti - buď podpořit dohodu premiérky Theresy Mayové s Bruselem o podmínkách brexitu, nebo hlasovat pro celní unii s evropskými zeměmi. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek prohlásil blízký spolupracovník premiérky, konzervativní poslanec Damian Green, který byl kdysi v její vládě vicepremiérem.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Odpůrci odchodu z EU u britského parlamentu

Článek

Jestliže chcete odchod s dohodou, což většina Dolní sněmovny chce..., tak je tu na výběr možnost hlasovat pro vládní dohodu, což já udělám, nebo pro celní unii,” řekl Green rozhlasové a televizní stanici BBC.

Britská Dolní sněmovna ve středu odmítla všech osm alternativních poslaneckých návrhů, jak postupovat při odchodu z EU. Návrh, podle něhož by Británie setrvala v celní unii s evropskými zeměmi, nicméně neprošel jen o osm hlasů a získal více hlasů než premiérčina brexitová dohoda před dvěma týdny. [celá zpráva]

Pro návrh hlasovalo 262 poslanců a proti bylo 272. Dohodu vyjednanou Mayovou v půlce března podpořilo jen 242 poslanců a proti jich bylo 391.

Z poslaneckých návrhů, které byly všechny zamítnuté, měl úplně největší podporu dodatek labouristky Margaret Beckettové, která požadovala, aby se o jakémkoli přijatém návrhu o brexitu dodatečně hlasovalo v referentu. Pro bylo 268 poslanců, ale proti 295. [celá zpráva]

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Zastánci druhého referenda před britským parlamentem

Šance na přijetí dohody vyjednané s EU Mayovou se ve středu zvýšily, když premiérka řekla poslancům, že pokud text schválí, odstoupí z funkce. Poté slíbil podporu dohodě bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, i dkyž v soukromí pravil: "Beztak je (dohoda) mrtvá."

Příznivěji se k ní staví i konzervativní euroskeptici z platformy ERG. Předseda platformy Jacob Rees-Mogg, řekl, že by dohodu podpořil, pokud proti ní nebudou hlasovat severoirští unionisté. Ti však dohodě podporu nevyjádřili a řekli, že budou hlasovat proti ní. ERG pak uvedla, že dohoda nemá dostatečnou podporu.

„Nebudu pro ni (dohodu) hlasovat, ani kdybych měl u hlavy pušku," řekl BBC místopředseda ERG Mark Francois, podle něhož je dohoda stále stejně špatná. Podobně se vyjádřil i další člen této parlamentní skupiny Andrew Bridgen, podle kterého by měla premiérka "odejít a vzít dohodu s sebou". Bridgen odhadl, že proti dohodě bude hlasovat okolo 20 konzervativců, což bude znamenat další jasné odmítnutí.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Mezi odpůrci brexitu prochází jeho zastánce Arron Banks

Aby se podařilo dohodu prosadit, potřebuje pro ni Mayová získat 75 poslanců, kteří ji v půlce března odmítli, a žádného neztratit.

Pokud nebude dohoda vyjednaná Mayovou schválena do konce týdne, poslanci budou v pondělí opět jednat o možných východiscích ze slepé brexitové uličky.

Brexit
Odchod Velké Británie z EU odhlasovali voliči těsnou většinou v referendu v roce 2016. Původně mělo dojít k brexitu letos 29. března, ale Britové požádali EU o odklad. Vyjednanou „rozvodovou“ dohodu s EU totiž neschválil britský parlament. Sedmadvacítka připouští odklad do 22. května pod podmínkou, že Dolní sněmovna vyjednanou dohodu o podmínkách brexitu schválí, nebo odklad do 12. dubna, což je považováno za mezní datum pro přijetí rozhodnutí, zda se Britové zúčastní květnových evropských voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám