Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Opel chce v Rakousku zrušit až 400 pracovních míst. Potřebuje zvýšit efektivitu

Ekonomika

  10:41
PRAHA - Automobilka Opel chce ve výrobním závodě ve Vídni do konce roku zrušit 350 až 400 z tamějších 1200 pracovních míst. Vedení podniku o tom ve čtvrtek podle webu rakouské televize ORF, na který se odvolává agentura Reuters, informovalo odbory, a potvrdilo tak dřívější zprávu deníku Kleine Zeitung.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) foto: Reuters

Francouzská skupina PSA Group, pod niž původně německá automobilka od roku 2017 spadá, potřebuje zvýšit efektivitu a rakouskému závodu brzy vyprší velká externí zakázka na převodovky.

Závod ve vídeňské čtvrti Aspern má ale fungovat i nadále a od léta bude vyrábět šestistupňovou manuální převodovku pro všechny automobilové značky skupiny PSA (Peugeot, Citroën, DS, Opel a Vauxhall). Pro propouštěné zaměstnance se podle PSA připravuje sociální program.

Bitva o Opel stále pokračuje

Opel loni poprvé od roku 1999 vykázal celoroční zisk. Na celkovému zisku PSA Group ve výši 3,5 miliardy eur se podílel 1,35 miliardy eur.

PSA má výrobní aktivity i v České republice, kde společně s japonskou Toyotou provozuje kolínskou automobilku TPCA. Závod sice od roku 2021 kompletně převezme Toyota, bude v něm ale dál vyrábět automobily pro oba podniky.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...