Praha chce převzít řízení Nemocnice Na Františku, plánuje být ve zdravotnictví aktivnější

Hlavní město převezme řízení Nemocnice Na Františku, kterou dosud spravovala městská část Praha 1. Novináře o tom ve čtvrtek informovali zástupci pražského magistrátu, první městské části a vedení nemocnice.

Aktualizujeme Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf pražské Nemocnice na Františku Robert Zelenák skončil kvůli kauze údajně zmanipulovaných zdravotnických zakázek ve funkci

Nemocnice na Františku | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Převzetí správy by mělo být podle pražské radní pro zdravotnictví Mileny Johnové (Praha Sobě) hotovo do konce června. Hlavní město chce být podle radní ve zdravotnictví aktivnější. Nyní magistrát žádnou nemocnici nemá.

Pražské nemocnice nezvládají nápor pacientů. Záchranáři je vozí ze Středočeského kraje

Číst článek

„Hlavní město je připraveno být daleko aktivnější v oblasti zdravotnictví, chceme se chovat víc jako kraj,“ uvedla radní. Na převzetí nemocnice městem se předběžně dohodla již minulá vedení městské části a magistrátu. Předchozí rada Prahy 1 chtěla zařízení pronajmout soukromníkovi, po kritice opozice a občanských spolků od plánu ustoupila.

Velkým kritikem plánu byl i nynější starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě). „Nevidíme důvod, proč nedat nemocnici k dispozici tomu, kdo logicky má ambici dělat celopražskou, krajskou zdravotnickou politiku,“ uvedl k převzetí zařízení magistrátem.

Pověřený ředitel nemocnice David Erhart řekl, že je rád, že ho vedení města ujistilo o zachování stávajícího charakteru a rozsahu péče. Podle Johnové je jako jeden z prvních kroků v plánu vypsání výběrového řízení na ředitele zařízení, město také vyhodnocuje, zda a jakým způsobem upravit nabídku služeb.

Zásah policie

Bývalý ředitel Zelenák na funkci rezignoval v červenci loňského roku v souvislosti se zásahem policie v nemocnicích Na Františku, Na Bulovce a na dalších místech. Pro podezření z manipulace s veřejnými zakázkami policisté kromě Zelenáka obvinili také severočeského podnikatele Tomáše Horáčka, bývalou ředitelku Nemocnice na Bulovce Andreu Vrbovskou a firmu Compass Group Czech Republic, dříve Eurest.

Zelenák v reakci na obvinění rezignoval na post ředitele, i když vinu odmítá. Postavil se za něj tehdy i místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD).

Adam Bejšovec, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme