REAKCE: Jak se opravdu připravoval Keltský telegraf na Písečném vrchu
Místo Keltského telegrafu.
Teplice

Teplice - Akce Keltský telegraf, při které se na kopích po celém Česku postupně zapalují ohně, vyvolala zájem tisíců lidí po republice. Přinášíme reakci z teplického stanoviště na článek, který jsme vydali na našem webu.

"Jmenuji se Ondřej Voháňka a jsem veden jako hlavní čert stanoviště Písečný vrch v Teplicích.

Po přečtení článku paní Ilony Kaulfuss ze dne 24. 3. 2019, uveřejněného na stránkách E-Teplicka pod názvem "Keltský telegraf: Hlavní čert z Písečného vrchu v Teplicích by měl složit mandát", jsem nemohl jinak, než napsat tento email.

Předem bych rád podotkl, že tuto akci (Keltský telegraf) pořádáme s přáteli již cca pátým rokem na stejném stanovišti a nikdy s negativním ohlasem. Naopak, z mnoha stran byla slyšet pozitivní slova k této akci. Co se samotné organizace a přípravy týká, není to zrovna jednoduchá a rychlá záležitost. Začal bych výběrem, nebo spíše hledáním vhodného místa pro pořádání, kde musíte zvážit okolnosti přímé viditelnosti na sousední stanoviště, dále včasným potvrzením na stránkách Keltského telegrafu, komunikací se sousedními pořádajícími (ohledně toho zda vůbec a jak budou předávat signál s následným potvrzením zda byl signál viditelný) a ohlášením pálení na Hasičský záchranný sbor a na policii. Toť asi k jednomu bodu organizace.

Dále se jedná o přípravu samotného stanoviště. Výše zmíněná paní si asi nedokáže ani představit, jaký nepořádek se před konání Keltského telegrafu nacházel na našem stanovišti. (Těm, kteří trávili svůj volný čas úklidem tohoto nepořádku, patří obrovské díky.) Jiní se mezitím starají o potřebné palivo nutné k pořádání Keltského telegrafu. (Počítám, že to si výše uvedená paní neumí představit také.) Není to žádná lehká činnost a můžu s klidným srdcem říci, že čtyři lidé měli šest hodin opravdu práce dostatek. (Ve svém volném čase, zadarmo, s vidinou radosti, kterou svojí činností udělají nezištně ostatním, zejména dětem.) Dále bylo připraveno sezení na dřevěných paletách pro unavenější a vidličky na vuřty.

Malý oheň pro opékání a zahřátí byl rozhořen již kolem čtvrté hodiny odpolední, neboť již tou dobou zde byl velký počet jedlíků, zejména těch malých. (Dal jsem si dokonce tu práci a v jedné chvíli počítal osazenstvo. 20 ku 18 ve prospěch dospělých.) Tento počet byl přítomen cca kolem páté šesté hodiny. V pozdějším čase ubývá malých dětí, ale jinak počet lidí stále vzrůstal. (Později jsem přítomné nepočítal, neboť se člověk stará o přípravu velkého signálního ohně a posléze o bezpečnost okolních přihlížejících.)

Velký signální oheň byl rozhořen v dostatečném předstihu před předáním signálu, aby tento byl vidět. (Přihlížející byli povzbuzováni aby si přiložili připravené dřevo sami za sebe a symbolicky se tak zúčastnili vítání jara.)

Výše zmíněná paní uvádí, že: "Zhruba pět minut před odesláním signálu se za hlasité hudby přivalila skupina teenagerů."

K tomuto mohu pouze podotknout, že paní byla s velkou mírou pravděpodobnosti hraničící s jistotou, někde naprosto jinde! Žádná hlasitá hudba se u nás nekoná, resp. žádná hudba! Ano, Písečný vrch není náměstí, na kterém by bylo přehledno a také nepatří jen nám. (Vím, že v této lokalitě pořádalo ve stejný čas oheň více různých skupin, jen my ale v rámci Keltského telegrafu.) Proto je dobré vyrazit dříve, aby člověk posléze nebloudil. Paní dále zmiňuje, že: "Oheň se rozdělával na poslední chvíli a připraveného tu nebylo nic." (Mimochodem tato citace je uvedena v příspěvku výše zmíněnné paní i na oficiálních stránkách Keltského telegrafu v sekci První dojmy 2019.) K tomu snad jen uvedu odkaz na výše uvedené v tomto emailu. Zkrátka opět nepravda!

Co se týká ukončení akce, tak osobně jsem zůstaval u ohně do samotného dohoření. Veškeré odpadky (na které byly mimochodem připraveny plastové pytle) byly odneseny do kontejnerů a dodatečný úklid proběhl i za denního světla následující den. (Tímto opět děkuji všem slušným a ochotným.)

Závěrem bych rád řekl, že výše uvedený nepravdivý článek výše uvedené paní silně a veřejně pohanil snahu dobrých a ochotných lidí, kteří se snaží dělat v současné době něco blízké nejen přírodě, ale i ostatním lidem. Napsat dehonestující článek dnes zvládne skoro každý, ale zvládne každý přiložit ruku k dílu a pokusit se pomoci ostatním?? Odpověď si může každý doplnit podle svého svědomí. (Výše uvedenou paní nicméně zveme na příští ročník a pokud bude mít dostatek sil, může i tu pomyslnou ruku přidat k dílu.)"

Ondřej Voháňka

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru