Hlavní obsah

Madurův režim zakázal Guaidóovi na 15 let výkon veřejných funkcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venezuelská vláda Nicoláse Madura zakázala na 15 let výkon veřejných funkcí lídrovi opozice a šéfovi parlamentu Juanu Guaidóovi, kterého od ledna uznává na šest desítek států prezidentem. Zákaz vynesl takzvaný hlavní kontrolor, podle něhož Guaidó uzurpováním moci uškodil lidu Venezuely a zahraničními cestami zpronevěřil státní peníze.

Foto: Marco Bello, Reuters

Juan Guaidó

Článek

„Uskutečnil 91 zahraničních cest bez svolení parlamentu, které stály 570 milionů bolívarů. Tuto částku nemohl zaplatit ze svého platu státního zaměstnance,“ uvedl Elvis Amoroso, hlavní kontrolor. Do tohoto úřadu ho ale jmenovalo Ústavodárné shromáždění, což je jakýsi paralelní parlament, který ustavila vláda Nicoláse Madura proto, že parlament vzešlý z voleb ovládá od roku 2016 opozice.

Opozice, Evropská unie, USA i další americké země ale Ústavodárné shromáždění neuznávají, Maduro zase neuznává parlament.

Amoroso také obvinil Guaidóa z uzurpování moci a ze společných „akcí se zahraničními vládami“, jimiž údajně „poškodil venezuelský lid a státní majetek“. Amoroso také řekl, že prokuratura vyšetřuje i podezření z korupce v případě hoteliérů, kteří poskytli Guaidóovi ubytování.

Foto: Handout, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

„Není to kontrolor, takže mi nemůže zakázat výkon funkce. Kontrolora může jmenovat jen parlament,“ reagoval Guaidó, podle něhož se režim dále snaží zastrašovat lidi, aby nepodporovali opozici. Uvedl také, že takovými kroky režim nevyřeší krizi, s níž se země potýká. V posledních týdnech jsou to mimo jiné masové výpadky elektřiny po celé zemi, způsobené zanedbanou energetickou infrastrukturou.

Zákazem funkce se Madurův režim snaží eliminovat svého hlavního rivala, kterého si zřejmě netroufá zatím zatknout.

Reklama

Výběr článků

Načítám