Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bushová byla z výhry Trumpa zděšená. U Ivany zmínila hnus, Melanii ale radila

Autor: Darina Jíchová - 
28. března 2019
20:50

Bývalá první dáma Barbara Bushová (†92) byla zděšená, když zjistila, že se novým prezidentem Spojených států stal Donald Trump. O manželce exprezidenta George Bushe staršího (†94) to tvrdí nová kniha, která mapuje její život. Bushová prý očekávala, stejně jako miliony dalších, že prezidentské volby v roce 2016 s naprostou převahou vyhraje demokratka Hillary Clintonová. Nelibostí vůči Trumpovi se netajila, pro nastupující první dámu Melanii Trumpovou měla ale otevřenou náruč a pár dobrých rad, nemusela ani Trumpovu první ženu Ivanu, uvedl list Mercury Times.

Životopis Bushové „Matka rodu“ (z anglického The Matriarch) zpracovala americká novinářka Susan Pageová. Kniha uvádí, že když se Bushová vzpamatovala ze svého šoku nad Trumpovou výhrou, nemeškala a poslala budoucí první dámě milý dopis. Svůj vzkaz pro Trumpovou otevřela vtipným přivítáním do „exkluzivního klubu prvních dam“. „Svět se domníval, že tenhle dopis budu muset napsat Billu Clintonovi, osobně jsem ráda, že nemusím,“ pokračovala Bushová.

Bushová: Je to jen vaše věc

Dopis do Bílého domu dorazil v době, kdy nebylo jisté, zda se Trumpová do sídla amerických prezidentů vůbec nastěhuje, a spekulovalo se, že bývalá modelka a prezident budou bydlet odděleně. Svůj přesun z New Yorku do Washingtonu totiž nová první dáma dost odkládala. Vysvětlila, že nechce narušit školní docházku a denní režim svého syna Barrona, kterému tehdy bylo 10 let.

„Moje děti byly starší, neměla jsem tak stejné problémy jako vy. Jakékoliv rozhodnutí učiníte, je ale pouze vaše věc, do které nikdo nemá právo zasahovat,“ uvedla v listu Bushová. „Pokud se rozhodnete žít se synem v New Yorku, je to v pořádku, pokud později přesídlíte, je to také dobře. Jestli se rozhodnete pro Bílý dům, nechte syna, ať si s sebou vezme kamaráda,“ radila bývalá první dáma. Celý vzkaz zakončila frází: „Bůh vám žehnej.“

Donald a Ivana jsou synonymem pro chamtivost

Bushová Trumpové nabídla vřelá slova plná pochopení a rad, pro Trumpa měla ale jen opovržení. Názor si na něj udělala už v 80. letech, tehdy o něm řekla, že je „skutečným symbolem hamižnosti té doby“. Podle Pageové si tuto větu poznamenala do svého deníku v roce 1990. Bushová svou kritikou nešetřila ani Trumpovu první ženu, česko-americkou podnikatelku Ivanu Trumpovou.

Bývalá první dáma v tisku sledovala rozvod Trumpových, zvláště pak zprávy o tom, že se Ivaně půl miliarda, kterou na Trumpovi vysoudila, zdá málo. „Trumpovi, oba dva, jsou synonymy pro chamtivost, sobectví a hnus, jak smutné,“ stojí podle životopisu v dalším zápisu z deníku Bushové. Za zlé mu měla i šikanu jejího syna Jeba během jeho krátké prezidentské kampaně v roce 2016.

Trumpovi neodpustila útoky na syna

Trump Jeba Bushe napadal a zesměšňoval kvůli tomu, že politik požádal o pomoc matku. U Bushové se kvůli stresu, který jí způsobily útoky na syna, znovu projevila městnavá srdeční slabost a chronická plicní nemoc, jimiž už nějaký čas trpěla. Životopis uvádí, že z toho vinila Trumpa.

Několikrát se také nechala slyšet, že nechápe, jak někdo, zvláště pak ženy, mohou Trumpa volit, uvádí v knize Pageová. Bush starší po volbách přiznal, že poprvé v životě hlasoval pro demokrata a volil Clintonovou. Bushová se svěřila s tím, že nemohla dát hlas ani Trumpovi, ani Clintonové, a tak na hlasovací lístek napsala jméno svého syna Jeba. „Prostě jsem nemohla jinak,“ komentovala volby ve svém diáři.

Po prvním roce Trumpovy prezidentury vyjádřila Bushová obavy o stav země. „Snažím se na to nemyslet, jsme silná zem, myslím, že to překonáme,“ řekla během jednoho rozhovoru. Znepokojovalo ji také to, jak se Republikánská strana pod Trumpovým vedením změnila. Při interview s Pageovou bývalá první dáma zaváhala u otázky, zda se stále ještě považuje za republikánku. „Dnes musím říct, že pravděpodobně ne,“ uvedla.

Prezidentovi měřila čas

Podle novinářky měla Bushová v ložnici červenobílomodré hodiny, které odpočítaly kolik dní, hodin, minut a dokonce i vteřin zbývá do konce Trumpova období. Časomíra s ní zůstala, až do chvíle její smrti v dubnu 2018. Její odpor k současnému prezidentovi se nikdy neprojevil na vztahu k první dámě.

Trumpová byla a zůstává vítaná v neformálním klubu prvních dam, účastnila se i pohřbu Bushové, který její manžel vynechal. Podle deníku The Washington Post návštěva pohřebu patří mezi tradice prvních dam.

Pohřeb Barbary Bushové. Na snímku Laura a George Bushovi, George Bush starší, Bill a Hillary Clintonovi, Barack a Michelle Obamovi a Melania Trumpová. Pohřeb Barbary Bushové. Na snímku Laura a George Bushovi, George Bush starší, Bill a Hillary Clintonovi, Barack a Michelle Obamovi a Melania Trumpová. | Profimedia.cz

Trumpová seděla vedle exprezidenta Baracka Obamy, se kterým se uvolněně bavila, a dokonce se i smála, což se u strohé první dámy vídá jen zřídka. Společné foto s Obamou, jeho manželkou Michelle, exprezidentem Bushem starším i exprezidentem Georgem Bushem mladším a jeho ženou Laurou a bývalým prezidentským párem Billem a Hillary Clintonovými sdílela na svých sociálních sítích.

Kniha „Matka rodu“ novinářky Pageové ve Spojených státech oficiálně vyjde v úterý 2. dubna.

Taurus70 ( 29. března 2019 10:26 )

Je videt ze ty prasky na nervy vysadila stejne jako u nas Anonym01😂😂😂

19jirka74 ( 28. března 2019 22:09 )

Souhlas,ano je to tak!!!

yokky ( 28. března 2019 21:56 )

yokky ( 28. března 2019 21:54 )

prudentiacz ( 28. března 2019 21:07 )

Stará kráva z establishmentu minulého století. Její komentáře jsou v dnešním kontextu na blití.

Zobrazit celou diskusi