Národní muzeum otevírá v Českém muzeu hudby novou výstavu s názvem Import / Export / Rock’n’Roll. Těšit se můžete na různé podoby importu a exportu populární hudby v šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století.

Pokud si rádi zavzpomínáte na hudbu, která zněla v nejedné domácnosti za minulého režimu, nebo byste se rádi o tónech této doby dozvěděli něco víc, určitě si nenechte ujít výstavu Import / Export / Rock’n’Roll v Českém muzeu hudby. Zjistíte například, který Beatle hrál na kytaru z Československa, nebo zda věděli Black Sabbath, že píší píseň o pražském metru. Na zhruba 270m² uvidíte přibližně 200 exponátů. Zejména pak hudební nosiče, hudební nástroje, techniku a další unikátní předměty. Vystavena je zde třeba ryčka pro domácí přepis nahrávek na rentgenové fólie nebo magnetofonový pásek The Plastic People of the Universe: Pašijové hry velikonoční s fotkou z Hrádečku na přebalu.

„V dnešní době už je poměrně těžké představit si, jaké obtíže s sebou za minulého režimu neslo poslouchat oblíbeného západního interpreta. Tato výstava poukazuje mimo jiné právě na nejrůznější způsoby, jakými si tehdejší fanoušci hledali cestu ke svým oblíbencům,“ dodává k výstavě ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Výstava návštěvníkům ukáže, že rock’n’roll a beat byly na počátku šedesátých let i přes nelibost vládnoucího režimu všude. Společenské klima se uvolnilo a ve státních vydavatelstvích tu a tam začala vycházet alba západních umělců. Koncertní agentury opatrně dovážely západní hudebníky a sporadicky se dal pop a rock slyšet i z československých rozhlasových stanic. Oblibě se těšily západní hity s českými nebo slovenskými texty. Pohyb ale probíhal i opačným směrem – stát usiloval o vývoz domácích interpretů a jejich nahrávek na západ.

Import / Export / Rock’n’Roll poukazuje i na to, že kdo chtěl populární hudbu sledovat důkladněji, musel se vydat neoficiálními cestami, k nimž patřil často rušený poslech západních stanic, shánění desek od známých v emigraci, domácí kopírování na pásky a kazety nebo výměna a nákup hudebních nosičů na černých burzách.

Návštěvníci by si neměli nechat ujít ani doprovodné programy, které k této výstavě Národní muzeum připravilo. Těšit se tak mohou například už 6. dubna na akci Import / Export / Fashion, v rámci které proběhne módní přehlídka nové kolekce značky Lazy Eye, jejíž spoluautorkou je herečka Vica Kerekes. K vidění budou modely inspirované 70. a 80. lety a stylem hudebních ikon té doby. Součástí programu je i komentovaná prohlídka výstavy. Pro ty, kdo by si chtěli zavzpomínat na obchodování s hudebními nosiči, bude 13. dubna připravená akce Vinilové burzy v čase. Na přednáškách s pamětníky se například dozvíte, jak se získávala „elpíčka“ před rokem 1989 nebo kolik stála jedna deska. Zároveň bude v průběhu celého dne probíhat improvizovaná burza vinylových desek v prostorách Českého muzea hudby.

Výstava Import / Export / Rock’n’Roll je k vidění od 29. března 2019 v Českém muzeu hudby. Informace o otevírací době, vstupném a všech doprovodných akcích naleznete na www.nm.cz.

Ke stažení

Kvapilová Kristina, Mgr.

Vedoucí Oddělení vnějších vztahů
E-mail: kristina.kvapilova@nm.cz
Telefon: 224 497 250
Telefon: 731 514 077

Fotoalbum