reklama

BLOG Ze života ženy: Neděle na Fashion Weeku

Nedělní Mercedes-Benz Prague Fashion Week se nesl v duchu nových tváří.

Prohlédnout grafiku
Foto: Lenka Wernerová
Lenka Wernerová

Lenka Wernerová

Zakladatelka módního a lifestylového blogu Ze Života Ženy (www.zezivotazeny.cz), který začala psát na mateřské. Své příspěvky též zveřejňuje na svém instagramovém účtu. Svými módními outfity, kosmetickými tipy a pozitivním přístupem k životu se snaží inspirovat maminky a všechny ženy,  které v rodinném a pracovním shonu chtějí myslet také samy na sebe. Je milovnicí Coco Chanel a jejího nesmrtelného klasického stylu. Objevujte s ní nadčasové kombinace a kouzlo každého dne, který, jak říká, stojí za to prožít s úsměvem a stylem.

UTB, UMPRUM i Ascher Challenge

Po 13. hodině představili v pátém patře OD Kotva svoji práci tři ateliéry. První, Ateliér designu a obuvi Zlín (UTB Zlín), k publiku promluvil například skrz geometrické obrazce, barvy i průsvitné materiály. Velmi povedenou přehlídku studentů UTB Zlín vystřídala módní show studentů UMPRUM pod názvem Ethical Message (Etické poselství). Jak už sám název říká, studenti Ateliéru designu a obuvi UMPRUM se ve svých pracích zaměřili na téma udržitelnosti v módě a textilním průmyslu všeobecně. Do paměti se mi vryly modely Valerie Jurčíkové "Sorry about the carpet", která k výrobě své kolekce využila právě koberce. Odraz dnešní neudržitelné doby, masové výroby i pohled do budoucnosti se však velmi povedeně prolínal všemi prezentovanými pracemi.
Jako poslední se předvedl projekt Pavla Ivančice pod názvem Ascher Challenge. Jméno Ziky Aschera jste mohli zaslechnout již z vícero zdrojů. Jen ve stručnosti zmíním, že byl velmi uznávaným hedvábníkem, který z Prahy zásoboval módní domy velkých jmen, jako například Chanel, Dior či Balenciaga. Studenti Ateliéru módní tvorby UMPRUM se tentokrát zhostili nelehkého, ale krásného úkolu, a to vytvořit právě z jeho látek vlastní kolekce. Jakou práci odvedli, se kromě návštěvníků Fashion Weeku až do 19. května můžete přijít podívat i vy, a to v rámci výstavy se stejným názvem Ascher Challenge v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze.


Junior Van Graaf Talent

Po krátké přestávce mezi přehlídkami následovaly v rámci soutěžního projektu Junior Van Graaf Talent módní přehlídky čtyř mladých módních návrhářů, z nichž se vítězem stal Boris Kráľ. Ten ve své prezentaci představil hru se siluetou new looku ve velmi barevných a perfektně propracovaných kouscích zasazených do současné doby. Jako Christian Dior, stvořitel new looku, i Boris Kráľ nechal ve své tvorbě vyniknout úzkým pasům.
Kromě vítězné kolekce bych za sebe ještě velmi ráda vyzdvihla práci Adama Grmolce. Ačkoliv stále studentem Střední školy designu a módy v Prostějově, Adam předvedl naprosto krásnou a propracovanou přehlídku dámských společenských šatů inspirovanou klasickými pánskými prvky, se kterou se trefil přesně do mého vkusu.


Michaela Hriňová

Úžasnou a velmi živou kolekci představila také slovenská módní designérka Michaela Hriňová. Pod názvem No Future, Future Is Now nechala přítomné užít si show se vším všudy. Minulost nebo přítomnost. Budoucnost neexistuje. Žijeme totiž teď, zrozeni v minulosti. "Tell me something about my future… NO FUTURE, FUTURE IS NOW."

Pietro Filipi

Českou značku Pietro Filipi snad ani není třeba představovat. Na pražském Fashion Weeku patřila mezi mé nejoblíbenější. Kromě nadčasových a skutečně nositelných modelů předvedla taneční show, která všechny přítomné vtáhla do děje. V kolekci se prolínala sportovní elegance, klasika v kombinaci s outdoorem. Linie "Rainmain" se snaží o přiblížení se aktuálním trendům například za pomoci sportovních prvků, které jsou momentálně v módě velmi aktuální. Nechybí ani zakomponování prvků s technickými vlastnostmi (voděodolné, větruodolné, reflexní prvky apod.). Heslo jejich kolekce pro podzim a zimu 2019? Tradition-Evolution-Revolution. Jako vždy, značka Pietro Filipi (mě) nezklamala.

Adam Kost

Víkendový program pak zakončily módní přehlídky značky LAFORMELA a známého módního designéra Adama Kosta. Ten přítomné diváky oslovil pánskou linií, která byla díky střihům a modelům samotným v mých očích jakýmsi návratem do doby minulé, avšak perfektně splňující požadavky mladého, trendy muže žijícího nyní, ve 21. století. Zkrácené svetry spadající pod ramena, výrazné podzimní barvy, jako je oranžová, okrová, ale i šedá či jemné duhové barvy, pestré vzory a objemné péřové kabáty. Takový bude podzim 2019 designéra Adama Kosta.

LAFORMELA

Módní přehlídka značky LAFORMELA, kterou tvoří známé designérské duo Miroslavy Kohutiarové a Antonína Soukupa. Značka LAFORMELA se ve své kolekci na podzim a zimu 2019 věnuje tématu návratu člověka k přírodě, a to prostřednictvím zvolených materiálů (vlna, hedvábí alpaka, kůže apod.), barevným pojetím (béžová, šedá, černá) i vzory jako kohoutí stopa či zebří vzor atd. Aktuální témata, která hýbou světem, se totiž nevyhýbají ani módě. LAFORMELA je toho stoprocentním důkazem.

reklama
reklama
reklama