Turecká novinářka poukázala na účty politiků v daňových rájích. A je před soudem

Horizont ČT24: Turecká novinářka pyká za to, že psala o účtech politiků v daňových rájích (zdroj: ČT24)

Úniky dat z roku 2018 o tom, jak bohatí lidé a firmy z celého světa využívají daňové ráje, známé pod označením Paradise Papers, spustily řadu vyšetřování kvůli podezřením z daňových úniků. Pouze v jediném případě se justice rozhodla stíhat novináře, kteří únik dat zpracovávali. Před soudem v Turecku kvůli tomu stanula Pelin Ünkerová, která se ve svých zprávách zaměřila na ministra financí Berata Albayraka nebo bývalého premiéra Binaliho Yildirima.

„Souzen je samotný žurnalismus, protože všechna publikovaná fakta jsou správná a nejsou napadána. Články neobsahují nic urážlivého ani pomlouvačného,“ má o svém stíhání novinářka jasno.

Proti žurnalistce se postavili mocní muži Turecka – zeť prezidenta Erdogana a zároveň ministr financí Berat Albayrak a také bývalý premiér Binali Yildirim, který v první instanci dokonce soudní klání vyhrál. Jména obou se spolu s dalšími pětasedmdesáti tureckými politiky a firmami objevila v Paradise Papers.

Politici, kteří Pelin Ünkerovou zažalovali, u soudu v Istanbulu popírají, že by byli zapleteni do něčeho nelegálního. Zároveň nežádali úpravy ani revize článků, které o nich napsala. Tvrdili jen, že utrpěla jejich reputace, a chtěli odškodnění.

Podle Komise na ochranu novinářů sedí v tureckých vězeních na sedmdesát žurnalistů. Turecká novinářka je zatím na svobodě. V jednom procesu právě proti expremiérovi Yildirimovi už byla odsouzena ke třinácti měsícům vězení za „hanobení a urážku“. Nyní ale čeká na verdikt odvolacího soudu. Druhý proces byl kvůli formálním nedostatkům ze strany obžaloby zastaven.

„Samozřejmě že mě aktuální verdikt těší. Něco takového se stává výjimečně. Nejsem ale jediný novinář v Turecku, který stojí před soudem kvůli své práci. Je to hořkosladké vítězství,“ komentuje prozatímní výsledky novinářka, která po dílčím úspěchu doufá, že se brzy bude moci kauzami opět zabývat, místo aby sama jednu představovala.