Johana Saudková: V tomhle křesle sedával Kája

S úsměvy i troškou nostalgie proběhla včera vernisáž výstavy děl Káji Saudka s názvem Od Aut po Ženy“, tedy od A do Žet v galerii Tančící dům. Hosté akce, rodinní příslušníci i příznivci krále českého komiksu si s viditelnou chutí prohlédli více jak 150 děl od filmové a komiksové tvorby po olejomalby a erotické kresby.

Velice zajímavou součástí výstavy je i replika Saudkova ateliéru, v němž se nechala zvěčnit Kájova manželka Johana Saudková.

„Tenhle nábytek, co tu vidíte je skutečně ten, který byl a po výstavě zase bude u nás doma. Kája trávil v tomhle ateliéru hodně času, protože byl nesmírně pracovitý a bez štětců, barev nebo tužek nemohl být. Dokonce maloval i na dovolené. Jak vidíte, je tu i řada Kájových osobních předmětů a v tomhle křesle, v němž sedím, sedával on. Já jeho pracovnu doma zachovávám a usedla jsem do jeho oblíbeného křesla skutečně pro tentokrát výjimečně. Bylo jeho a já do jeho pracovny chodím nejen uklízet, ale mám v ní pocit, že tu se mnou stále je, i když nás navždy opustil před téměř čtyřmi lety,“ řekla po slavnostním úvodu vernisáže Johana Saudková.

„Já jsem se s Kájou Saudkem setkala poprvé, když se točil film Čtyři vraždy stačí, drahoušku. To jsem i jeho věci, to, co pro film vytvořil, viděla poprvé. Oblíbila jsem si jeho dceru Bereniku, které je kurátorkou téhle výstavy. Ona má v sobě ten umělecký dar, který měl její otec. A Kájova díla? Část výstavy jsem si prohlédla, podívám se i na další díla a za sebe říkám, je tu k vidění hodně krásy a nejsem tu zřejmě naposledy,“ nechala se slyšet Iva Janžurová.

Prohlédnout si výstavu přišla i Jitka Asterová, která osobně Saudka neznala, ale jeho tvorba se jí hodně zamlouvala. To moderátor vernisáže, herec a zpěvák Petr Vondráček se s mistrem znal a jak řekl, spřátelil se během času se všemi členy rodiny.

„Jsem rád, že tu mohu být a zahájit výstavu člověka, který toho hodně vytvořil a jehož um a píle zaslouží obdiv. Výstavy jeho děl neustále sklízejí zasloužený úspěch a jsem přesvědčen, že tahle, která potrvá až do 29. září nebude výjimkou. Je tu nač se dívat a co obdivovat. V jednom patře jsou komiksy, jinde filmová tvorba a ve třetí místnosti obrazy pro osmnáctileté a starší. Prostě průřez tvorbou tohoto významného umělce,“ uvedl Petr Vondráček.

Foto: Herminapress

reklama

reklama