Andrej Babiš čelí trestnímu řízení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 Foto: Farma Čapí hnízdo

Obhájcům vadí, že procesní scénář kauzy Čapí hnízdo unikl předčasně do médií

Obhájci obžalovaných v kauza údajného dotačního podvodu na Farmu Čapí hnízdo se ohradili proti některým výstupům v médiích. Podle advokátů Michala Bartončíka, Josefa Bartončíka, Zdeňka Odehnala a Kataríny Janískové úniky do médií vzniká podezření, že bez ohledu na důkazní vývoj v kauze je předem dán výsledek přípravného trestního řízení.

Policie ukončila vyšetřování případu dotací pro Farmu Čapí hnízdo, v němž čelí stíhání i premiér Andrej Babiš (ANO) a někteří členové jeho rodiny. Obvinění a jejich obhájci si nyní mohou prostudovat spis a navrhnout jeho doplnění. Oproti vyznění středečního tiskového prohlášení Městského státního zastupitelství v Praze zaznamenali obhájci v médiích výroky, které byly od prohlášení žalobců „diametrálně odlišné“.

„Policejní orgán a státní zástupce už nebudou dohledávat další důkazní prostředky,“ vysvětlil mluvčí MSZ v Praze Aleš Cimbala současnou fázi řízení. Následovat mohou tři různé situace: buď obvinění vůbec nenavrhnou doplnění vyšetřování, nebo státní zástupce jejich návrhy zamítne jako nadbytečné či nepřípustné, nebo je připustí a vyšetřování doplní.

„Poté policejní orgán uzavře spisový materiál a předá ho státnímu zástupci s konečným návrhem. Státní zástupce si spis detailně nastuduje a bude se zabývat otázkou, zda podá obžalobu, nebo zda bude na místě vyřešit věc jinak,“ popsal mluvčí. Obhájcům vadí, že na serveru Neovlivní.cz se už v lednu objevil text, který naznačil, jak se bude případ procesně vyvíjet. Obhájci proto žádají policii, aby celou situaci prošetřila. (epa)