Vrána k vráně sedá: Proč jsou si někteří manželé po letech tak podobní?

Vrána k vráně sedá: Proč jsou si někteří manželé po letech tak podobní? Zdroj: Troab.com

Znáte nějaký manželství pár, který spolu žije šťastně dlouhé roky? Jestli vás zaskočilo, že se navzájem velmi podobají, a spíš než jako manželé vypadají jako sourozenci, věda pro to má faktické vysvětlení. Navíc příroda těmto partnerům, kteří se v manželství cítí opravdu šťastně, dokazuje, že jsou s partnerem opravdu stvořeni jeden pro druhého.

Vybíráme si partnery, kteří vypadají podobně jako my

Říká se, že protiklady se přitahují. Když se ale chcete usadit a založit si rodinu, podvědomě si vybíráte partnery, kteří jsou vám v určitých fyzických rysech velmi podobní. Tímto výběrem partnera si vlastně zajišťujete vyšší šanci na to, že vaše společné děti budou vypadat jako vy.

Tomuto principu vědci říkají asortativní párování. V laickém překladu to znamená, že vrána k vráně sedá. Když si totiž podvědomě vybíráte fyzicky podobného partnera, je tu mnohem vyšší pravděpodobnost, že si budete velmi podobní i po genetické stránce. Tím pádem zajistíte, že vaše geny budou přeneseny i do další generace.

Zdroj: Shutterstock.com

Poohlížíme se po partnerech, kteří se podobají našim rodičům opačného pohlaví

Jsme vnitřně naprogramováni i tak, že máme tendenci hledat partnery, kteří jsou podobní našim rodičům. Dívka se tak poohlíží po svém otci v mladším provedení. Mladí muži zase upřednostňují partnerky, které se podobají jejich matce, když byla ještě mladá.

Jako vejce vejci: Shodné rysy v obličeji po 25 letech nejsou opravdu žádnou výjimkou

Psycholog Robert Zajonc z Michiganské univerzity provedl zajímavý experiment. Srovnával mezi sebou fotky manželských párů na počátku vztahu a fotky pořízené po 25 letech. I když tyto páry neměly těsně po svatbě shodné obličejové rysy, po 25letém soužití se partneři v obličeji velmi podobali jeden druhému.

  • Tento psycholog říká, že se tyto shodné rysy ve tváři v průběhu let utvořily zejména sdílením podobných životních zkušeností. Ať už pár zažíval šťastné nebo smutné chvilky, tyto zkušenosti se oběma partnerům výrazně zapsaly do obličeje na stejných místech (především ve formě vrásek).
  • Podle Zajonce dlouholetý pár, který spolu žije ve šťastném vztahu, mívá podobnou řeč těla i podobný emoční výraz obličeje. Je to tím, že máme tendenci napodobovat chování lidí, kteří jsou kolem nás.

Zdroj: Shutterstock.com

Dlouholetým manželům podobně funguje i imunitní systém

Manželé, kteří spolu žijí desítky let, si nejsou podobní pouze po fyzické či emoční stránce. Jelikož mají podobné stravovací návyky a často se společně věnují stejným sportovním aktivitám, zpravidla jim na podobné bázi funguje i jejich imunitní systém. To, že budete po letech vypadat jako láska vašeho života, tedy není vůbec nic neobvyklého. Spíš jde o důkaz toho, že jste byli skutečně stvořeni jeden pro druhého.

Autor:
Publikováno: 29. 3. 2019 14:00 Nahlásit obsah