Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstava fotografií ve Vaňkovce ukáže krásu dobrovolnictví

Návštěvníci brněnské Vaňkovky budou mít od 1. dubna do 10. dubna možnost prohlédnout si výstavu fotografií, která odhaluje různé tváře dobrovolnictví. Černobílé fotografie zachycují dobrovolníky a to, co světu přinášejí: laskavost, zájem i lidská blízkost. Dobrovolnictví propojuje svět potřebných se světem těch, kteří chtějí pomáhat, a tak i výstava nese tematický název Propojeni. Za výstavou stojí humanitární organizace ADRA.

Dobrovolníci zapojení do programů dobrovolnických center ADRA navštěvují potřebné napříč generacemi i sociálními skupinami – od zdravotně postižených dětí a dětí v pěstounské péči, přes nemocné či zdravotně hendikepované dospělé, až po seniory.

„Výstava skrze fotografie ukazuje vztah našich dobrovolníků a jejich klientů, náplň dobrovolnické návštěvy, i velkou škálu dobrovolnických programů. Mluví o tom, že malé, obyčejné věci sdílené s druhým člověkem přinášejí největší radost,“ popsala vedoucí Dobrovolnického centra ADRA Brno Kateřina Havránková.

Ze světa londýnských módních studií k českým dobrovolníkům

Dobrovolnické centrum ADRA v Brně funguje od roku 2016. Vytváří zázemí pro dobrovolníky, kteří pravidelně navštěvují klienty domovů pro seniory a dalších zařízení. Bez nároku na finanční odměnu v Brně svůj čas pravidelně věnuje více než šedesát dobrovolníků. Jejich přítomnost obyvatelům domovů vrací vědomí vlastní hodnoty i chuť do života.

Autorem snímků je fotograf Daniel Kašpar působící v Londýně, fotografie vznikly loni v létě při jeho návštěvě České republiky. „Dobrovolnictví mne zaujalo tím, že je v přímém kontrastu s prostředím, ve kterém se nyní profesně pohybuji. Světla londýnských studií módního a fotografického průmyslu vystřídaly zdravotní a sociální ústavy v Čechách. Rád jsem poznal, že i v dnešní době existuje lidská dobrota a obětavost lidí s dobrou vůlí být pomocí,“ říká Kašpar.

Focení se uskutečnilo ve čtyřech dobrovolnických centrech na Moravě. V Brně se do něj zapojili dobrovolníci a klienti ze tří domovů pro seniory. Výstava v Galerii Vaňkovka potrvá od 1. do 10. dubna 2019.

Foto Daniel Kašpar

Štítky výstava, Vaňkovka, dobrovolnictví, ADRA, krása, Brno, Kateřina Smutná, Česko, Londýn

Výstava fotografií ve Vaňkovce ukáže krásu dobrovolnictví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.